Στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Αισιοδοξούμε ότι θα βρούμε το δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο φόρους από αυτούς που δημόσια έχουμε τοποθετηθεί» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι για το 2022 ισχύει η μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 3 ποσοστιαίες μονάδες και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

«Αν υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει συζήτηση με τον πρωθυπουργό και εκείνος θα προτεραιοποιήσει ποιες επιπλέον παρεμβάσεις θα γίνουν την επόμενη διετία», πρόσθεσε.

«Δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ένα νέο lockdown»

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ένα νέο lockdown στη χώρα, καθώς έχει κόστος και για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα ισχύουν στο εξής για τους ανεμβολίαστους, ανέφερε ότι μακριά από διαχωριστικές γραμμές η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει και το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας να εμβολιαστεί ωστόσο οφείλει ταυτόχρονα να λάβει μέτρα για την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα. Για το κόστος που έχουν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για οποιαδήποτε κυβέρνηση κληθεί να επιβάλει πολύ πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, εντός της ημέρας θα καταβληθούν ποσά πρώτης αρωγής σε επιπλέον 1.214 πυρόπληκτους πολίτες ύψους 6,7 εκατ. ευρώ ενώ την περασμένη εβδομάδα έγιναν πληρωμές σε 528 πολίτες. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει πληρωμή 10 εκατ. ευρώ σε περίπου 1.700 με 1.800 μέσα σε λιγότερο από 5 ημέρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Προειδοποίησε ότι στο τέλος της διαδικασίας θα γίνει έλεγχος και εάν μετά τις αυτοψίες και την αποτίμηση προκύπτουν καταγραφές που δεν είναι σωστές, τότε η πολιτεία οφείλει να ζητήσει ποσά ως αρχεωστήτως καταβληθέντα.