Ένα αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει στα πλάνα της να πουλήσει ασφαλιστικές οφειλές 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ιδιώτες.

Σκοπός είναι να εξασφαλιστούν χρήματα από την κυβέρνηση για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας, με το Reuters να επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Υπάρχει στρατηγική να πουληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα», ανέφερε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Οι συγκεκριμένες οφειλές αφορούν κυρίως εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί λόγω της ύφεσης που παρουσίαση η οικονομία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι του συγκεκριμένου πρότζεκτ ηγείται ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, το οποίο προβλέπει την πώληση οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προκειμένου να μην θεωρηθεί έκδοση χρέους και να υπάρξει αντίσταση από τη Eurostat, η διαδικασία δεν θα προβλέπει τιτλοποίηση.

Η κυβέρνηση επιθυμεί μέσω της συμφωνίας που θα έρθει με τους ιδιώτες, οι οποίοι θα αγοράσουν τις οφειλές, να υπάρξει ένα σχήμα διαμοιρασμού των κερδών. Όσο για την τιμή πώλησης, αυτή θα είναι χαμηλότερη από την ονομαστική αξία.

Οι οφειλές θα προέρχονται από την περίοδο έως και την 31 Δεκεμβρίου 2014 και θα δοθεί έμφαση σε εκείνες που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ και δεν θα αφορά εκείνες των αυτοαπασχολουμένων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στόχος είναι οι πωλήσεις να λάβουν χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με την κυβέρνηση να αναζητεί σύμβουλο για την υλοποίηση του σχεδίου.