Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι της ακρίβειας στις τιμές των τροφίμων με τα επίσημα στοιχεία να καταγράφουν νέο άλμα τον Ιούλιο το οποίο «ροκανίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης, ανέβασε ταχύτητα τον περασμένο μήνα σκαρφαλώνοντας στο 2,5% (1,8% τον Ιούνιο) με τον δείκτη τροφίμων να καταγράφει αύξηση κατά 12,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το χορό των αυξήσεων σέρνουν τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά (+14,4%).  Τα στερεά καύσιμα «τρέχουν» με 26,6% ενώ μεγάλες ήταν οι ανατιμήσεις στις επιβατικές μεταφορές με αεροπλάνο κατά 11,6%. Παράλληλα το τουριστικό πακέτο έγινε πιο «τσουχτερό» κατά 9,9%.

Νέες ανατιμήσεις

Την ώρα που οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα ή επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα οι βιομηχανίες ετοιμάζονται να αποστείλουν νέους τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Οι αυξήσεις μεσοσταθμικά θα κινηθούν από 8% έως 10% και αφορούν τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο παρθένο ελαιόλαδο, που θα φτάσει ακόμη και το 45%.

Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται σταδιακά τις αυξήσεις αυτές στις  αρχές Σεπτεμβρίου  ανάλογα βέβαια και με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η λίστα

Η λίστα με τις ανατιμήσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα:

– Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%.

– Κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%.

– Αποσμητικά έως 15%.

– Τυροσαλάτα 12%

– Συσκευασμένο κρέας 11%

– Γαλακτοκομικά 10,5%.

– Ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%. 

– Σοκολάτες έως 10%.

– Πατατάκια 10%.

– Τυριά έως 8%

– Σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%.

– Κάψουλες για καφέ 5%.

– Κατεψυγμένα λαχανικά 4%.

– Αλλαντικά 4%.

– Ηλιέλαιο 4%.

– Ελληνικός καφές 3%

– Γάλα 2%.

Η κυβέρνηση για να περιορίσει τη φωτιά που έχει ανάψει η ακρίβεια στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σχεδιάζει να δώσει σε μια δόση στις αρχές Οκτωβρίου ολόκληρο το ποσό του market pass  το οποίο φθάνει έως 300 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει παραταθεί για ακόμα τρεις μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο)  χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023.

Η πλατφόρμα του market pass θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα έχει κλείσει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Αιτήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν όσοι δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ή η αίτηση που είχαν υποβάλει στον πρώτο κύκλο του market pass απορρίφθηκε. Όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς θα επαναξιολογηθούν με  βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.