Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε ικανοποιητικά επίπεδα με βάση τις απαιτήσεις των οικονομολόγων, ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να χρειάζονται νέες αυξήσεις τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τους ft.com, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Είμαστε αποφασισμένοι να το επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό μας και έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τον κύκλο των αυξήσεών μας μέχρι να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στις συνθήκες χρηματοδότησης, την οικονομία και τον πληθωρισμό».

Το δημοσίευμα σημειώνει, ότι το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, ενώ οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η πτώση του βασικού πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αντίκτυπο της κυκλοφορίας από τη Γερμανία ενός επιδοτούμενου εισιτηρίου δημοσίων μεταφορών ύψους 49 ευρώ το μήνα τον Μάιο, το οποίο περιόρισε την αύξηση των τιμών των υπηρεσιών μεταφορών.

«Ενώ η περαιτέρω σταδιακή πτώση του βασικού επιτοκίου φαίνεται πιθανή, δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα εμποδίσει την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και πιθανώς τον Ιούλιο», δήλωσε ο Jack Allen-Reynolds, οικονομολόγος στην ερευνητική ομάδα Capital Economics.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 18 από τις 20 χώρες μέλη της ευρωζώνης, σημειώνοντας άνοδο μόνο στην Ολλανδία. Οι πιέσεις τιμών μειώθηκαν επίσης σε όλους τους τομείς προϊόντων για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και μια γενιά, πριν από περισσότερους από 18 μήνες.