H κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των συντάξεων είναι οι ελαφρύνσεις που έχει ήδη «κλειδώσει» για το 2023 η κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα μέτρα, θα περιλαμβάνονται στην ομιλία του Πρωθυπουργού το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ενώ στο καλάθι του πρωθυπουργού αναμένεται να χωρέσουν και άλλες έκτακτες και μόνιμες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τον δύσκολο χειμώνα που φέρνει η ενεργειακή κρίση.

Το πακέτο που θα παρουσιάσει το Σάββατο (10/9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριστικοποιείται την Παρασκευή ενώ σήμερα το μεσημέρι (7/9) αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (Απρίλιος – Ιούλιος). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποτελεί θετική έκπληξη αφού μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 5%, συμβάλλοντας στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος θα στηρίξει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και θα αφήσει περιθώρια για ένα συγκρατημένο πακέτο παροχών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επίδομα θέρμανσης

Στα μέτρα στήριξης που φαίνεται να οριστικοποιούνται, εκτός από τις επιδοτήσεις ρεύματος περιλαμβάνονται το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η διεύρυνση των δικαιούχων ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι και να στραφούν στη χρήση πετρελαίου. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και ένα έκτακτο βοήθημα στα ευάλωτα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους με τις αποφάσεις να οριστικοποιούνται την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm, υποστήριξε ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, στηρίζεται στη δημιουργία κινήτρων, για αλλαγή συμπεριφοράς ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας. «Μετριάζει το κόστος και για τους καταναλωτές και για την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός άνω των 2 δις ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού με αναθεωρημένες τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός θα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 8.5% ενώ το ΑΕΠ θα κλειδώσει πολύ πάνω από την πρόβλεψη 3,1%,ενδεχομένως κοντά στο 4,5%.