To οικονομικό επιτελείο περίμενε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ερχόταν στην Ελλάδα η πρώτη δόση των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Λογάριαζε όμως… χωρίς το ξενοδόχο.

Η Κομισιόν ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης μεταθέτοντας την εκταμίευση της πρώτης δόσης για τον Φεβρουάριο του 2022. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει τα 12 ορόσημα που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για το τρίτο τρίμηνο του έτους προκειμένου να πάρει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι.

Το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν για την εκταμίευση των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα υποβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να πάρει και το πράσινο φως της Επιτροπής για την εκταμίευση. Όλη η διαδικασία της έγκρισης η οποία έχει και αρκετή γραφειοκρατία, αναμένεται ότι θα διαρκέσει 3 μήνες πριν τα χρήματα της δόσης μπορέσουν να φτάσουν στην Ελλάδα ώστε να κατευθυνθούν σε έργα και επενδύσεις. Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν υπάρξουν – κατά τη διαδικασία της έγκρισης – νέοι αστερίσκοι, η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων οφείλεται σε κοινοτικές διαδικασίες, η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική καθώς όσο αργούν να εισρεύσουν οι πόροι του Ταμείου τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος για την κινητοποίηση των επενδύσεων και την δυναμική επανάκαμψη της οικονομίας.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, την αναβάθμιση της δημόσια διοίκησης, την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου προστασίας και τη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με μείωση του βάρους για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κίνητρα για την ανάπτυξη.

Μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Με βάση τον κοινοτικό κανονισμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα συνολικά κονδύλια από επιδοτήσεις και δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα το επόμενο έτος ανέρχονται σε 5,281 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα στο τρίτο τρίμηνο του 2022 θα εκταμιευθεί ποσό 1,718 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιδοτήσεις ενώ στο τέταρτο τρίμηνο το συνολικό ποσό φθάνει τα 3,563 δισεκατομμύρια ευρώ (1,718 δισεκατομμύρια ευρώ από επιδότηση και 1,845 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού την περίοδο 2021-2026 αναμένεται να εκταμιευθούν 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), εκ των οποίων 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Στόχος είναι το συνολικό ποσό των επενδυτικών πόρων που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα να προσεγγίσει τα 59 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο κονδύλι που θα εκταμιευθεί από το Ταμείο.

Οι 4 πυλώνες

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες με τα αντίστοιχα ποσά στο σκέλος των επιχορηγήσεων και την επιπλέον κινητοποίηση πόρων είναι:

1.Πράσινη Μετάβαση: με προϋπολογισμό ύψους 6,17 δις. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων ύψους 11,58 δις. ευρώ).

2.Ψηφιακή Μετάβαση: με προϋπολογισμό ύψους 2,2 δις. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων ύψους 2,36 δις. ευρώ).

3.Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία): με προϋπολογισμό ύψους 5,18 δις. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων ύψους 5,27 δις. ευρώ).

4.Ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός με προϋπολογισμό ύψους 4,84 δις. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων ύψους 8,78 δις. ευρώ).