«Τα ενοίκια των κατοικιών συνεχίζουν ανοδικά, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα προάστια, παρά την πανδημία, με σωρευτικές αυξήσεις της τάξης του 20 με 30% από το 2018. Πού οφείλεται αυτό;».

Η ερώτηση αυτή τέθηκε στον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών και Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνο, από το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Απαντώντας, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα σύνθετο φαινόμενο. «Οφείλεται κατ’ αρχήν στην υψηλή ζήτηση, διότι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι ο κύριος νόμος που επικρατεί στην αγορά ακινήτων».

Ακίνητα στην Αθήνα

Μιλώντας για πολλαπλούς λόγους, αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι σταμάτησε ο κόσμος να αγοράζει σπίτια και κατέφυγε στη λύση του ενοικίου. «Μειώθηκε ο δανεισμός για αγοραπωλησίες άρα μπήκαν σε μια διαδικασία μίσθωσης, αφού η στεγαστική ανάγκη δεν σταματά ποτέ», εξήγησε.

Δεύτερον, «έλειψαν πολλά ακίνητα από την αγορά, τα οποία μπήκαν σε μακροχρόνια μίσθωση, είτε πωλήθηκαν με Golden Visa, είτε επειδή μισθώθηκαν σε πολλές δομές. Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι που η αγορά έμεινε χωρίς πολλά ακίνητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή ζήτηση και να ανεβαίνουν οι τιμές, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb

Παράλληλα, στην αύξηση των ενοικίων συνέβαλε και η τακτική ιδιοκτητών που είχαν επενδύσει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), περιμένοντας μεγαλύτερες αποδόσεις από τις συμβατικές και οποίοι όταν στράφηκαν μέσα στην πανδημία στις μακροχρόνιες μισθώσεις, ζητούσαν περισσότερα χρήματα, συμπαρασύροντας τις τιμές των ενοικίων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΕΡΤ.

Εκτίμησε ακόμη ότι δεν αναμένονται «διορθώσεις», όσο υπάρχει υψηλή ζήτηση και έλλειψη ακινήτων. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ένα μέσο σπίτι 100 τ.μ. νοικιάζεται 600-800 ευρώ, δηλαδή ένας ολόκληρος μισθός. Υπογράμμισε, δε, ότι στα βόρεια και στα νότια προάστια, οι τιμές είναι ακόμη πολύ πιο υψηλές.

Εμπορικές μισθώσεις

Εικόνα της Αθήνας από ψηλά

Για τις εμπορικές μισθώσεις, ο κ. Ποταμιάνος τόνισε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά, ειδικά με τις επιχειρήσεις εστίασης που έμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα (και παρά την επιδοματική πολιτική), επισημαίνοντας πως υπάρχουν «πολλές ταχύτητες» και παίζουν ρόλο και οι περιοχές.

Παράλληλα, το μίσθωμα για μια επιχείρηση είναι σε συνάρτηση και με το εάν δουλεύει η αγορά γενικότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Ερμού, όπου τα μισθώματα δεν κλονίστηκαν καθόλου και τα ακίνητα γίνονται ανάρπαστα. «Αν πάμε όμως σε κάθετους της Ερμού, υπάρχουν προβλήματα με μειώσεις μισθωμάτων», πρόσθεσε.

Αγοραπωλησίες ακινήτων

Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ο κ. Ποταμιάνος είπε ότι τα στοιχεία ήταν πολύ καλά μέχρι τον Μάρτιο του 2020, κυρίως λόγω της παρουσίας ξένων επενδυτών. «Με την πανδημία κόπηκε απότομα η φορά, αλλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο κινείται η αγορά με Έλληνες επενδυτές, έστω και με πιο χαμηλές αξίες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.