Η ευχάριστη έκπληξη στο ζοφερό οικονομικό τοπίο της ευρωζώνης ήταν η Ελλάδα, η οποία το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή, επισημαίνει σε δημοσίευμα του ο Economist, τονίζει, ωστόσο, ότι η ανησυχία και το πολιτικό ρίσκο μπορεί να υπονομεύσουν το «Grecovery»

«Σε αυτήν την ζοφερή εικόνα υπήρξε μια ευχάριστη έκπληξη: από τις 14 χώρες της νομισματικής ένωσης που έδωσαν στοιχεία, η Ελλάδα είχε την καλύτερη απόδοση, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,7%» γράφει χαρακτηριστικά ο Economist.

Το βρετανικό οικονομικό περιοδικό τονίζει πως η ελληνική ανάκαμψη ξεκίνησε στο πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αναπτύχθηκε με 0,8%. Από την αρχή του 2008, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναπτύσσεται σε ετήσια βάση, υπογραμμίζει ο Economist. Στο ενδιάμεσο το ελληνικό ΑΕΠ είχε βουτήξει κατά 27%, μια πτώση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν των ΗΠΑ στις αρχές του 1930.

Ωστόσο ο Economist προειδοποιεί ότι τα αισιόδοξα στοιχεία μπορεί να υπονομευτούν από την πολιτική αβεβαιότητα. Όπως τονίζει, η κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά, η οποία «έβγαλε την χώρα από την άβυσσο» μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2012, μπορεί να πέσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η επόμενη κυβέρνηση θα συγκροτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές θα το φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης με τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης, ειδικά τη Γερμανία, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Economist.

«Τα θεμέλια της φετινής ανάπτυξης μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Αν επιστρέψει η νευρικότητα, είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει και το Grecovery», καταλήγει το δημοσίευμα.