Η εξαίρεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων εγείρει την αγανάκτηση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι «αποτελούν τον συνήθη στόχο της κυβέρνησης για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Στράτος Παραδιάς.

Η συνεχής στοχοποίηση των ιδιοκτητών ακινήτων, τονίζει και η μη διευκόλυνση των υψηλοοφειλετών (άνω των 15.000 ευρώ) των οποίων τα ακίνητα δεν προσκομίζουν έσοδα, στο τέλος θα τους αναγκάσει να σηκώσουν τα χέρια ψηλά εγκαταλείποντας τις όποιες προσπάθειες καταβολής των φόρων τους, με καταστροφικά για όλους αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει ευνοϊκή τη ρύθμιση στο σύνολό της και αναγνωρίζει τη θετική πρόθεση της κυβέρνησης «να βγάλει μια εγκύκλιο με την καλύτερη δυνατή εκδοχή για τους φορολογούμενους». Ωστόσο, προσθέτει, με την τροπή του θέματος, είναι πασιφανές πως τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που παρατηρείται ένα δημοσιονομικό κενό, στο τέλος καλούνται να το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. «Αυτό το έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και με τον φόρο ακίνητης περιουσίας παλαιότερα και με το “χαράτσι” της ΔΕΗ από το 2011 και με τον ΕΝΦΙΑ. Αν είναι λοιπόν να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία να είναι τόσο πολύ ευνοϊκή που να δημιουργήσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό και να κληθούμε πάλι εμείς να πληρώσουμε με αιματηρό τρόπο πλέον, ε! λοιπόν να μένει το βύσσινο…» δηλώνει.

Ο κ. Παραδιάς υπενθυμίζει τη θέση της Ομοσπονδίας για τον, «αν και χαρακτηριζόμενο ενιαίο, διπλό φόρο ΕΝΦΙΑ». Υποστηρίζει ότι ο δεύτερος φόρος ο οποίος είναι συμπληρωματικός πλήττει ιδιαίτερα μια πολύ μεγάλη ομάδα ιδιοκτητών, «αυτούς που θα λέγαμε νοικοκυραίους και έχουν κατά βάση ξενοίκιαστα και απρόσφορα περιουσιακά στοιχεία (οικόπεδα). Πρόκειται για σημαντικό αριθμό δηλαδή αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά, πάνω από το όριο των 15.000 ευρώ που έχει καθοριστεί για τις 100 δόσεις που γίνονται μόνο 72».

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ γι αυτό το μέτρο είναι: «Αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά θα έπρεπε να διευκολύνονται περισσότερο αν όχι το ίδιο από αυτούς που καλούνται να πληρώσουν κάποια κατοστάρικα».
«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν 20.000, 30.000, 40.000, 50.000 φόρο κύριο και συμπληρωματικό χωρίς να έχουν με κάποιον τρόπο τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο βάρος το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι θα είναι ετήσιο, θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».

Όπως γίνεται αντιληπτό, καταλήγει ο κ. Παραδιάς, για τέτοια φορολογικά βάρη το κράτος θα πρέπει να προβλέπει πάντοτε τον καλύτερο δυνατό τρόπο διευκόλυνσης των οφειλετών για να μπορέσουν να πληρώσουν. Διαφορετικά όλος αυτός ο κόσμος, θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να διατηρήσει την περιουσία του και αντί να σφίγγει τα δόντια και να πληρώνει, θα σηκώσει τα χεριά ψηλά και αυτό θα αποβεί καταστροφικό και για τους ίδιους τους φορολογούμενους και για τα δημοσιονομικά του κράτους.