Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν από εφετείο του Αφγανιστάν δυο πρώην τραπεζικοί αξιωματούχοι οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το σκάνδαλο εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο οδήγησε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Kabul Bank.

Οι καταδικασθέντες είναι ο ιδρυτής και ο πρόεδρος της τράπεζας, Σερ Χαν Φαρνούντ και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Χαλίλ Φεροζί.

Ο πρώτος διατάχθηκε επίσης να επιστρέψει στο αφγανικό δημόσιο ποσό 237 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ο δεύτερος θα κληθεί να πληρώσει 137 εκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα με απόφαση του εφετείου κατάσχεται από το δημόσιο, έως το ισόποσο των χρεών τους, η ιδιοκτησία των δύο ισχυρών μετόχων της τράπεζας, του Μαχμούντ Καρζάι, αδελφού του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι και του Χασίν Φαχίμ, αδελφού του πρώην αντιπροέδρου Κάσιμ Φαχίμ.

Η Καμπούλ Μπανκ σχεδόν πτώχευσε το 2010, όταν αποκαλύφθηκε ότι το χαρτοφυλάκιο της είχε εκτεθεί σε υπεξαίρεση ποσού άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή αντιστοιχούσε στο 5% του αφγανικού ΑΕΠ και στο 34% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων.

Τότε η κυβέρνηση εγγυήθηκε για την τράπεζα και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είχε ανακτηθεί το ένα τρίτο των χρημάτων σε μετρητά και σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ είχαν εντοπιστεί πολλά από τα διαφυγόντα κεφάλαια.

Ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι ήταν αυτός που διέταξε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Σεπτέμβριο να ανοίξει και πάλι η υπόθεση με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο—οι δυο τελευταίες ακροαματικές διαδικασίες της μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.