Με την παράταση του lockdown να είναι «κλειδωμένη» η κυβέρνηση ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες τα μέτρα στήριξης που θα τρέξουν Απρίλιο και Μάιο. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με την προσδοκία πως τα δεδομένα της πανδημίας θα επιτρέψουν την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς στις 29 Μαρτίου αν και τον τελευταίο λόγο τον έχουν και πάλι οι λοιμοξιωλόγοι. Με το τοπίο στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης να παραμένει δύσκολο, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να σχεδιάζει:

  • Το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ με την υποβολή των αιτήσεων να δρομολογείται στο τέλος Απριλίου με βάση τα δεδομένα τζίρου του πρώτου τριμήνου.
  • Το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και τις επιχορηγήσεις να έχουν μορφή έκπτωσης φόρου ή και ασφαλιστικών εισφορών
  • Το πρόγραμμα Γέφυρα 2 της επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων με 300 εκατ. ευρώ.
  • Την παράταση τουλάχιστον και για τον Απρίλιο των μηδενικών ενοικίων ενδεχομένως με ορισμένες τροποποιήσεις. Για την εστίαση η οποία σε όλα τα σενάρια δεν αναμένεται να ξεκινήσει την επαναλειτουργία της με τραπεζάκια έξω από τα μέσα Απριλίου, η επιδότηση του ενοικίου από το δημόσιο θεωρείται δεδομένη. Το ίδιο και για τα γυμναστήρια ή όποιες άλλες επιχειρήσεις καλύπτονται σήμερα από την πλήρη επιδότηση των ενοικίων από το δημόσιο, καθώς παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
  • Στο βαθμό όπου ανοίξει το λιανεμπόριο θα παύσει η δυνατότητα των επιχειρήσεων να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής εργασίας ώστε να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ, στην καταβολή του οποίου ήδη από τον Μάρτιο ενεργοποιήθηκαν «κόφτες» αφήνοντας εκτός περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( με αύξηση τζίρου το 2020).

Εισφορά αλληλεγγύης

Οι αποφάσεις για την εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές το 2022 θα αργήσουν να ανακοινωθούν. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε εκτιμήσει πως μετά την κατεύθυνση της Κομισιόν για «παγωμένο» Σύμφωνο Σταθερότητας με τη διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ενεργή και το 2022, η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει επίσης παγωμένη και το επόμενο έτος τουλάχιστον για τους φετινούς δικαιούχους ( μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες σχετικά πως «είναι νωρίς να μιλήσουμε για το 2022 όταν ακόμα έχουμε πολύ τραχανά μπροστά μας».

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Απριλίου. Δεν αποκλείεται όμως στην υποχρέωση υποβολής να δοθεί παράταση για όλες τις χώρες από το Eurogroup ή ακόμα και αναβολή όπως είχε συμβεί πέρυσι.