Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει την αναδιάρθρωση του χρέους και προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τρία σε οκτώ χρόνια με αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4% έως 0,7%, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθήνα 9,84 στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ ζητεί τη δημιουργία Φορολογικών Δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων που χρονίζουν, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες των αξιωματούχων του Οργανισμού για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα.

Πάντως στις 15 του μηνός φθάνει και πάλι στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για τον καθιερωμένο έλεγχο ενόψει της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα μόνιμο πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η μαύρη τρύπα στα έσοδα, καθώς έως το τέλος του χρόνου έχει σχεδιάσει την είσπραξη περίπου 16,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται εναγωνίως από τη Eurostat, η ανακοίνωση του ελλείμματος του 2009, από το ποσοστό του οποίου θα κριθεί το είδος των νέων μέτρων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση.