Στη συμβολή της εφοδιαστικής αλυσίδας στην υγειονομική κρίση και στη βούληση της κυβέρνησης να καταστήσει το Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής «ενεργό μοχλό ανάπτυξης της χώρας» στάθηκαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης και Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης στην πρώτη συνεδρίαση – με τηλεδιάσκεψη – του Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση υπό τον πρόεδρο, Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαθανάσης ανέδειξε τη συμβολή της Εφοδιαστικής στην υγειονομική κρίση και επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησής της, ώστε να υλοποιηθούν ορθές και καίριες αλλαγές προς όφελος της Ελληνικής Οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης εξήρε τη συμβολή της Εφοδιαστικής στη διατήρηση ανοικτών πυλών εισόδου στην περίοδο κρίσης του COVID 19, τονίζοντας ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μετά από τη Γραμμή Υγείας.

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, κ. Σταθόπουλος, ανέδειξε την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, συμβολή του απερχομένου προέδρου του συμβουλίου, κ. Ιωάννη Μίνη, και αναφέρθηκε στο δυνητικό όφελος της χώρας από την εφοδιαστική αλυσίδα, τις διεθνείς μεταφορές και το ρόλο του transit φορτίου στην εθνική οικονομία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, κ. Κυριαζόπουλος, εστίασε στη σημασία των λιμένων στην Εφοδιαστική, αναφέρθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση κι άλλων λιμανιών και τόνισε την κρισιμότητα εφοδιασμού των νησιών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο του απερχόμενου προέδρου του Συμβουλίου, κ. Μίνη, εξήρε στην ομιλία του ο κ. Ζηλιασκόπουος, ο οποίος παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές υπογράμμισε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα, διαπερνά την ελληνική οικονομία, διευκολύνοντας εισαγωγικές και εξαγωγικές ροές, υποστηρίζοντας την κίνηση των εγχώριων εμπορευματικών μεταφορών για τις αλυσίδες εφοδιασμού λιανικής και χονδρικής.

Κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση, στην οποία μετείχαν και τα μέλη του απερχόμενου Συμβουλίου, τα μέλη του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής ασχολήθηκαν με:

  • την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, τις μεθόδους και τα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό και λειτουργία της αγοράς
  • την οργάνωση και διάρθρωση ομάδων εργασίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του οργάνου
  • την επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 και πλέον ετών, η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της Εφοδιαστικής σε επίπεδο θεσμικό, πολιτικό και επιχειρησιακό,, ενώ τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών προσδίδουν επαυξημένη βαρύτητα στο ρόλο όλων των εμπλεκομένων φορέων οι οποίοι αποτελούν την αλυσίδα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.