Στα όσα θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων μετά την πανδημία του κορονοϊού καθώς επίσης και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον κλάδο του τουρισμού και στο ίδιο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αναφέρθηκε μιλώντας από το βήμα του Κοινοβουλίου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Κατά τον ίδιο, «αυτό που βιώνουμε είναι πρωτοφανές. Κινούμαστε σε ένα αχαρτογράφητο πέλαγος που δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει, ωστόσο ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη».

Επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς επίσης και των εποχικών απασχολούμενων στον τουριστικό κλάδο και πως οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό θα είναι σφοδρότερες στις περιφέρειες που στηρίζουν τον τουρισμό και την οικονομία μας, όπως είναι για παράδειγμα το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα που εξήγγειλαν τα παραγωγικά υπουργεία θα εκδοθεί εντός των επομένων ωρών, προκειμένου να ανασταλούν οι απολύσεις και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, θα προβλέπονται τα εξής:

Α. Μέτρα για τους εργαζόμενους

– Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

– Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

– «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

– Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Β. Μέτρα για τους ανέργους

– Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο (2) ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου. Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι θα υπάρξει δυνατότητα επέκτασης του μέτρου και μετά το τέλος Μαίου ενώ πρόσθεσε ότι μελετάται η στήριξη και των εποχικών εργαζόμενων για τους οποίους η καταβολή επιδόματος ανεργίας έληξε στις 31.12.2019

Γ. Μέτρα για τους ελεύτερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

– Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Δ. Μέτρα για επιχειρήσεις – εργοδότες

– Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

– Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Ε. Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού

– Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

– Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.