Στη σχέση μεταξύ δημόσιου χρέους και χρηματοπιστωτικού τομέα εστιάζει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), την οποία παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων, Τομπίας Άντριαν, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Με φόντο τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, η έκθεση περιγράφει το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις τράπεζες από μια ενδεχόμενη υποτίμηση ορισμένων κρατικών χρεογράφων.

Αναγνωρίζοντας μεν πως έχει σημειωθεί πρόοδος στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών, ο Τομπίας Άντριαν σημείωσε ότι ενδεχόμενα προβλήματα από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και την πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να προκαλέσουν κεφαλαιακές ζημίες σε ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Μάλιστα, εξήγησε ότι θα μπορούσε να επαναληφθεί το σενάριο της μεταφοράς των περιορισμών του χρηματοπιστωτικού τομέα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μια εξέλιξη που, όπως είπε, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Τέλος, ο κ. Άντριαν υπογράμμισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ταυτόχρονη αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών και των δημοσίων οικονομικών. «Απαιτείται σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για τη μείωση των αυξημένων κινδύνων», σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.