Το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 και είναι πιθανόν να αυξηθεί 2,6% φέτος, λιγότερο από το 3% που αυξήθηκε πέρυσι και λιγότερο από το 3,7% της προηγούμενης πρόβλεψης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στην ετήσια πρόβλεψή του, ο ΠΟΕ σημείωσε ότι το εμπόριο επηρεάσθηκε αρνητικά από τους νέους δασμούς και τα ανταποδοτικά μέτρα, την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιο σφιχτές νομισματικές συνθήκες σε αναπτυγμένες χώρες. Τον Σεπτέμβριο προέβλεπε μία αύξηση 3,9% για το 2018 έναντι 4,6% το 2017.

«Με τις εμπορικές εντάσεις να είναι μεγάλες, κανείς δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί από τις προοπτικές αυτές. Το εμπόριο δεν μπορεί να παίξει πλήρως τον ρόλο του ως μοχλού ανάπτυξης, όταν βλέπουμε τόσο υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο σε δήλωσή του. «Φυσικά, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επηρεάζουν, αλλά οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις είναι ο βασικός παράγοντας», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι πολύ προφανές πως οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας παίζουν μεγάλο ρόλο». Ο επικεφαλής του ΠΟΕ αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη για την επίπτωση που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αν και ο όγκος του εμπορίου αυξήθηκε λίγο το 2018, η αξία του σε δολάρια αυξήθηκε 10% στα 19,48 τρισ. δολάρια, εν μέρει λόγω της αύξησης κατά 20% των τιμών του πετρελαίου, ανέφερε ο ΠΟΕ. Η αξία των εμπορικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 8% στα 5,80 τρισ. δολάρια, με μοχλό την ισχυρή αύξηση των εισαγωγών στην Ασία. Ο όγκος του εμπορίου προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες φέτος, με μία αύξηση των εξαγωγών 3,4% έναντι 2,1% στις αναπτυγμένες οικονομίες.