Όταν ο Sidney Torres ήταν 20 ετών, η γιαγιά του συνυπέγραψε ένα δάνειο ώστε να μπορέσει εκείνος να ανακαινίσει το πρώτο του σπίτι. Στη συνέχεια ο Torres επιτυχημένα άλλαξε και αξιοποίησε την ιδιοκτησία του, χρησιμοποίησε το κέρδος που έβγαλε για να αγοράσει ένα καινούργιο ακίνητο δίπλα στο πρώτο και από τότε έχει φτάσει στο σημείο να φτιάξει μια εταιρεία αξίας 250 εκατ. δολαρίων στο εμπορικό και το real estate κατοικιών.

Έχοντας περάσει χρόνια στη δουλειά, ο Torres είναι σε θέση να δώσει μια συμβουλή σε εκείνους που αγοράζουν για πρώτη φορά σπίτι: να ξοδέψουν δηλαδή πολύ χρόνο στη γειτονιά που τους ενδιαφέρει.

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πάντα οι πρωτάρηδες είναι ότι ερωτεύονται το σπίτι και δεν προσπαθούν να “εργαστούν” ώστε να καταλάβουν την κοινότητα, να καταλάβουν τη γειτονιά, να καταλάβουν τον δρόμο που βρίσκεται το οίκημα» τονίζει ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο Torres συμβουλεύει τους επίδοξους αγοραστές να επισκέπτονται τη γειτονιά που τους ενδιαφέρει το πρωί, στη μέση της ημέρας και τη νύχτα: «Πριν να αγοράσω ο,τιδήποτε, είτε θέλω να φτιάξω ένα θέρετρο είτε προσπαθώ να το διαμορφώσω ως ένα μικρό σπίτι, για εμένα, είναι πολύ σημαντικό να βλέπω την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Πρέπει να περνάτε χρόνο εκεί και επιβάλλεται να περνάτε χρόνο εκεί και τη νύχτα».

Στο κάτω κάτω, η γειτονιά μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική εικόνα τη νύχτα: «Υπάρχουν αυτά τα μεγάλα φώτα του δρόμου που δημιουργούν εκείνη τη ρύπανση για τα μάτια που προκαλεί μια περίεργη αίσθηση του σπιτιού στη γειτονιά; Υπάρχει ύποπτη κινητικότητα τη νύχτα που μπορεί να σας επηρεάσει και την οποία δεν βλέπετε κατά τη διάρκεια της ημέρας;».

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν περνάτε χρόνο σε μια περιοχή είναι το πόσο κοντά είναι το ακίνητο που θέλετε σε καλά σχολεία, εμπορικά κέντρα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Και οπωσδήποτε θέλετε να σιγουρευτείτε ότι οι υποδομές της γειτονιάς είναι γερές, λέει ο Torres. Για παράδειγμα, θα θέλατε να ξέρετε αν οι δρόμοι στεγνώνουν καλά όταν βρέχει πολύ και αν ο δήμος μαζεύει τα σκουπίδια.

Σε τελική ανάλυση, το να αγοράσει κάποιος ένα σπίτι είναι «πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες αγορές που πρόκειται να κάνει ένας άνθρωπος» αναφέρει. «Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε ακριβώς πού ετοιμάζεστε να επενδύσετε. Αν σκοπεύετε να ζήσετε εκεί για 10, 15, 20 χρόνια, δεν πειράζει να ξοδέψετε 48 με 72 ώρες εκεί πριν να δεσμευτείτε για την αγορά του».