Αιμορραγούν οι ελληνικές επιχειρήσεις δίνοντας αγώνα επιβίωσης, καθώς η ύφεση βαθαίνει, η καταναλωτική ζήτηση συρρικνώνεται, οι στρόφιγγες τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν κλείσει, ενώ το Δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών. Απογοητευτική η εικόνα αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών, από οποίες 7 στις 10 είναι πλέον.

Ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν είναι και το γεγονός ότι 39 από τις 257 επιχειρήσεις του ΧΑ δεν κατόρθωσαν καν να καταρτίσουν ισολογισμούς εξαμήνου, ενώ οι 9 τράπεζες πήραν παράταση ενός μηνός για να μπορέσουν να παρουσιάσουν λογιστικές καταστάσεις.

Πάντως η κρίση φαίνεται ότι λειτουργεί ως «Δαρβίνειος νόμος». Οι λίγοι ισχυροί και ευπροσάρμοστοι στις νέες συνθήκες γίνονται ισχυρότεροι, οι αδύναμοι εξασθενούν περισσότερο ή πεθαίνουν.

Έτσι, αν και 7 στις 10 εταιρίες είναι ζημιογόνες, τα συνολικά αποτελέσματα των 218 εισηγμένων που δημοσίευσαν εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις, εμφανίζονται θετικά κατά 275 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά κέρδη των λίγων και ισχυρών είναι πολύ μεγαλύτερα από τις συνολικές ζημίες των πολλών και αδύναμων.

Τα οικονομικά μεγέθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Beta ΑΕΠΕΥ:
– ο συνολικός κύκλος εργασιών των 218 εισηγμένων παρέμεινε στάσιμος στα 37,88 δισ. ευρώ

– τα λειτουργικά τους κέρδη μειώθηκαν κατά 12,3% σε 3,42 δισ. ευρώ.

– από τις 218 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει τους ισολογισμούς, οι 68 μόλις είναι κερδοφόρες και οι 150 ζημιογόνες.

– από τις κερδοφόρες, 28 αύξησαν τα κέρδη τους, 33 είχαν μείωση, ενώ 7 εταιρίες έγιναν φέτος κερδοφόρες (από ζημιογόνες πέρυσι).

– από τις ζημιογόνες, 81 εμφάνισαν αυξημένες ζημίες, 41 τις μείωσαν ενώ 28 έγιναν φέτος ζημιογόνες (πέρυσι είχαν κέρδη).

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ Mάνος Χατζηδάκης, το λειτουργικό αποτέλεσμα των εμποροβιομηχανικών εταιριών συρρικνώθηκε και λόγω των επιβαρύνσεων από αυξήσεις τιμών πρώτων υλών, του ενεργειακού κόστους καθώς και συναλλαγματικών διαφορών από την ανατίμηση του δολαρίου.