Συνεχίστηκαν και σήμερα σε όλους τους τόνους οι προειδοποιήσεις Γερμανών πολιτικών προς την Ελλάδα, σχετικώς με την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών με την τρόικα, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Οι δηλώσεις ωστόσο γίνονται αφενός ενόψει των κρίσιμων εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, αλλά και εν μέσω πιέσεων τις οποίες δέχεται η κυβέρνηση από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Ο φιλελεύθερος (FDP) υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το κοινωνικό δίκαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση και ευχήθηκε «το συντομότερο δυνατό να σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη βούληση να ακολουθήσει με συνέπεια την μεταρρυθμιστική πορεία».

Ο προερχόμενος από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε στην Rheinische Post ότι «οι προϋποθέσεις για την χορήγηση βοήθειας είναι σαφείς και συγκεκριμένες και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν, η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποδέσμευση του ποσού που της αναλογεί».

Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ ανέφερε ότι για τους επόμενους δύο ή ίσως και τρεις μήνες η ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη και σημειώνει ότι είναι σημαντικό να λειτουργήσει η Βουλή ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα όπως οι περικοπές ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2012-2013.

Ο Γερμανός υφυπουργός ανέδειξε πάντως και την σημασία της ανάπτυξης ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης. «Από τη μια πλευρά θα παρέχονται προς την Ελλάδα δάνεια ως έκφραση αλληλεγγύης, ενώ αυτή, επιδεικνύοντας σύνεση, θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την μείωση του χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες τόνωση της ανάπτυξης, μετατρέποντας, π.χ. τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναπτυξιακό πρόγραμμα», εξήγησε.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είναι εμφανής η ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Άγγελας Μέρκελ. Η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες, επέκρινε όσους ζητούν το πάγωμα της βοήθειας. «Δεν είναι έξυπνο να εξαπολύονται και πάλι απειλές κατά της Ελλάδας», δήλωσε στην Neue Osnabruecker Zeitung, ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μανουέλ Σάρατσιν, επέστησε την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα στον δημόσιο διάλογο και στις επιπτώσεις του στις αγορές. «Είναι σημαντική η διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Η συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία προκαλεί ανασφάλεια στους επενδυτές» επισήμανε.