Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εισάγει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα θεσπίζει τον διπλασιασμό του φόρου κατανάλωσης, προτού εκπνεύσει το τρέχον οικονομικό έτος, την 31η Μαρτίου.

Ο Νόντα εξήγησε ότι θέλει με αυτό τον τρόπο να συγκεντρώσει ικανά έσοδα, ώστε να συντηρηθεί το Σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, σε μία δημογραφικά γερασμένη κοινωνία, αλλά και για να τιθασευτεί το τεράστιο χρέος (περίπου 200% του ΑΕΠ), που έχει σήμερα η Ιαπωνία.

Ανέφερε ακόμα ότι προτίθεται να αυξήσει τον φόρο κατανάλωσης (5% σήμερα) στο 8% τον Απρίλιο του 2014 και στο διπλάσιο, σε 10%, τον Οκτώβριο του 2015 «εφόσον όμως η ιαπωνική οικονομία στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανακάμψει».

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Νόντα, που ανέλαβε πέρυσι τον Σεπτέμβριο τα καθήκοντά του υπεραμυνόμενος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, «θα αντιμετωπίσει την εχθρότητα των Συντηρητικών στη Γερουσία γι’ αυτήν τη μεταρρύθμιση», κρίνουν πολιτικοί παρατηρητές μιλώντας σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Προσθέτουν ότι έως πέρυσι τον Νοέμβριο, τα δημόσια έξοδα παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στην Ιαπωνία, έπειτα από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή που έπληξε την 11η Μαρτίου το 2011 τις υποδομές στη νησιωτική χώρα.

«Την ώρα που οι διεθνείς χρηματαγορές κινούνται πολύ νευρικά, θα ήταν ανεπανόρθωτη, κατ’ εμέ, μια απώλεια εμπιστοσύνης στην ιαπωνική οικονομία» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Νόντα.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας βαθμολογείται σήμερα από τον οίκο Moody’s με Αα3, δηλαδή με την τέταρτη καλύτερη αξιολόγηση επί συνόλου 19.

Ο Standard & Poor’s και ο Fitch απειλούν το τελευταίο διάστημα το Τόκιο με μεγαλύτερες ακόμα υποβαθμίσεις του αξιόχρεου.

Η Κεντρική Τράπεζα στο Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα ότι υπολογίζει πως ως το πέρας του τρέχοντος οικονομικού έτους, την 31η Μαρτίου, το ιαπωνικό ΑΕΠ θα συμπληρώσει συρρίκνωση σε 12μηνη βάση κατά 0,4%, παρότι λιγότερο από 100 μέρες νωρίτερα προέβλεπε, αντίθετα, ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά ποσοστό 0,3%.