Μπροστά στα… γνωστά Γερμανικά γυμνάσια βρίσκεται η ελληνική πλευρά, για το θέμα του χρέους.

«Χωρίς λύση για το χρέος, δεν υφίστανται μέτρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, στην εισήγηση του προς το υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μάη, θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένουμε είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ. Γνωρίζουμε όλοι την απόσταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και –κυρίως– τη Γερμανία στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως η Ελλάδα έχει κάνει όσα της αναλογούν και μένει πλέον όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις του περασμένου Μάη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, χθες στο υπουργικό.

Ωστόσο, χθες, η ελληνική πλευρά βρέθηκε μπροστά στη γνωστή τακτική του Βερολίνου. Από τη μία τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ετοιμάζεται πρόταση για το χρέος και από την άλλη του υπουργείο του Β. Σόιμπλε έτρεχε να κάνει διαψεύσεις.

Δεν προετοιμάζονται μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt ότι εξετάζονται μέτρα.

«Δεν ετοιμάζεται καμιά ελάφρυνση χρέους» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο σε δήλωση προς το Reuters, προσθέτοντας πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφώνησε η Ελλάδα θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

«Όσον αφορά τα πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια σαφή συμφωνία στην ανακοίνωση του Eurogroup του Μαϊου του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα υπάρξει αξιολόγηση για το αν είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου στο πρακτορείο.

Nωρίτερα η γερμανική εφημερίδα έγραψε πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζουν ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα, σύμφωνα με πηγές που έχουν δει την πρόταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης χρέους, το οποίο θα σταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους στην οποία ο ESM, θα αγοράσει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις, προσφέροντας στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στην ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt.

To Βερολίνο βλέπει την πρόταση ως μια από τις πολλές εναλλακτικές, αλλά δεν θα ληφθεί απόφαση μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης στα μέσα του επόμενου έτους, ανέφερε η εφημερίδα.

Για την ώρα, το Βερολίνο θέλει να επικεντρωθεί στο τρέχον πακέτο διάσωσης και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές. Αντιπρόσωποι των κρατών της ευρωζώνης συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μια εναλλακτική είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Στη συνάντηση του Συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, η επικεφαλής το Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα για να λάβει μέρος το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Πηγές της Handelsblatt ανέφεραν πως το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο διάσωσης διάρκειας ενός έτους.