«Κανείς δεν πρόκειται να κρατικοποιήσει τις τράπεζες. Οι τράπεζες θα στηριχθούν, αλλά είναι άλλο πράγμα οι τράπεζες και άλλο πράγμα η συγκεκριμένη μετοχική σύνθεση», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρέχοντας διευκρινίσεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με αφορμή τις πρόσφατες επιλογές του σχετικά με την Proton Bank.

«Αυτό που έγινε χθες το βράδυ με την απόφασή μου για την Proton Bank, σύμφωνα με την εισήγηση που μου υπέβαλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι ενδεικτικό.

Εφαρμόζουμε το νέο νόμο για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων, διαχωρίζουμε την τράπεζα σε καλή ή κακή, η άδεια της κακής ανακαλείται και τίθεται αμέσως σε ειδική εκκαθάριση, ενώ η καλή ανήκει καθ’ ολοκληρίαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο διορίζεται από το κράτος, η Γενική Συνέλευση συγκροτείται από το Ταμείο – και στην καλή τράπεζα μεταφέρονται τα υγιή δάνεια, όλες οι καταθέσεις, και προστατεύονται πλήρως όλες οι καταθέσεις. Το κόστος είναι μικρότερο από αυτό που θα κατέβαλε το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων, εάν επρόκειτο να αποζημιώσει τις εγγυημένες καταθέσεις της Proton Bank», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτό θα γίνει όταν και όποτε χρειαστεί, προκειμένου να νοιώσει ο κάθε Έλληνας, ο κάθε καταθέτης και επενδυτής, ότι έχει απόλυτη προστασία», συμπλήρωσε ο κος Βενιζέλος.

Οι εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, δεν έπεισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «διάσωση εντός εισαγωγικών με κόστος 863 εκατ. ευρώ».

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα “όπου υπάρχουν κέρδη ιδιωτικοποιούμε και όπου ζημίες κοινωνικοποιούμε”, ο δε κ. Λαυρεντιάδης που κατηγορείται για υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, τα επέστρεψε, συμβιβάστηκε με την κυβέρνηση και την διοίκηση και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η ποινική του δίωξη έπαψε. Τι σήμα δίνει αυτή η κυβερνητική απόφαση; Είναι νόμιμο, αλλά -για να θυμηθούμε τον Γ. Βουλγαράκη- όχι ηθικό», εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο υφυπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, αμφισβήτησε τους υπολογισμούς του κ. Παπαδημούλη, επισημαίνοντας πως ο τελευταίος δεν τεκμηρίωσε τους υπολογισμούς του. Κάλεσε δε, τον βουλευτή να υπολογίσει και να πει ποιο θα ήταν το κόστος της κατάρρευσης της Proton Bank, εάν δεν παρενέβαινε το κράτος.