Το καυτό ζήτημα της συλλογής του τέλους διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εισπράξει τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ φέτος και 500 εκατομμύρια ευρώ το 2011, από το τέλος διατήρησης των ημιυπαίθριων.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει σημειωθεί πρόοδος στην συλλογή του τέλους και να έχει εισπραχθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων.

Οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσο η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων τακτοποίησης κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που έχει θορυβήσει τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Είναι ενδεικτικό πως οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων ανέρχονται συνολικά σε 25.000, όταν πανελλαδικά εκτιμάται πως τα κτίρια με κλειστούς ημιυπαίθριους ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο. Έτσι, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών τακτοποίησης και είσπραξης των αντίστοιχων εσόδων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλει σαφάρι ελέγχων από την Πολεοδομία και το Σώμα Επιθεωρητών για τον εντοπισμό όσων δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, ενώ δεν αποκλείεται στη προσπάθεια να συνδράμει και το ΣΔΟΕ.

Μόνον στις πέντε πολεοδομικές διευθύνσεις της Νομαρχίας Αθηνών, υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου πρέπει να διεκπεραιωθούν πάνω από 500.000 φάκελοι από 100 μηχανικούς. Μέσα στο ίδιο διάστημα πρέπει να γίνουν και 1.500 αυτοψίες νέων οικοδομών. Και ενεργειακά θέματα στην ατζέντα Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Μπιρμπίλη θα εξετασθεί η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών, ζητήματα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης των τελών κυκλοφορίας, με παράλληλη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.