Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εξέπνευσε και επίσημα την περασμένη Δευτέρα, με περισσότερους από 6,6 εκατομμύρια φορολογούμενους να καταθέτουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους για το φορολογικό έτος. Ωστόσο η δουλειά για τη φορολογική διοίκηση επί της ουσίας, τώρα αρχίζει.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ξεκινά ένα μεγάλο «σαφάρι» ελέγχων, με στόχο να εντοπίσει εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν, πλασματικά στοιχεία, αγορές ακινήτων με μετρητά και άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνει πάνω από 120.000 διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων, αλλά και αποστολή εκκαθαριστικών φόρων με βάση εκτιμήσεις σε περισσότερους από 10.000 φορολογούμενους, οι οποίοι – σύμφωνα με την ΑΑΔΕ – ξέχασαν (με ή χωρίς εισαγωγικά στη λέξη) να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια.
Για να γίνουν όλα αυτά, η φορολογική διοίκηση θα αξιοποιήσει σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, ανάλυση big data και ψηφιακές πλατφόρμες, με στόχο την καλύτερη ανίχνευση των αδήλωτων εισοδημάτων και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων.
Οι έλεγχοι που ξεκινούν το επόμενο διάστημα θα είναι εκτεταμένοι και θα καλύψουν πολλά πεδία, όπως:
Βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω βραχυχρόνιων πλατφορμών, όπως Airbnb, Booking.com και VRBO. Οι πλατφόρμες αυτές έχουν υπογράψει συμφωνίες με την ΑΑΔΕ και θα παραδώσουν στοιχεία για τις μισθώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Η εφορία θα ελέγξει αν τα ακίνητα αυτά έχουν δηλωθεί σωστά στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και αν εμφανίζουν τον απαραίτητο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή τον Μοναδικό Αριθμό Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στις αγγελίες τους. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιο ακίνητο έχει νοικιαστεί χωρίς να έχει δηλωθεί ή χωρίς να φέρει τους απαραίτητους αριθμούς αναγνώρισης, τότε τα στοιχεία του ακινήτου και του διαχειριστή του θα διαβιβαστούν στην αρμόδια εφορία, και θα επιβληθούν πρόστιμα και έξτρα φόροι.
Παράλληλα, θα γίνουν διασταυρώσεις για να εντοπιστούν ιδιώτες που νοικιάζουν ακίνητα χωρίς να έχουν δηλώσει επιχειρηματική δραστηριότητα και χωρίς να έχουν καταγράψει τα σχετικά έσοδα στην ετήσια φορολογική τους δήλωση.
Εισοδήματα και δαπάνες που δεν «ταιριάζουν»
Μια άλλη μεγάλη κατηγορία ελέγχων αφορά τους πολίτες που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, αλλά παρουσιάζουν υψηλές δαπάνες ή περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Η εφορία θα ελέγξει στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών και άλλων κινήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για να εντοπίσει περιπτώσεις όπου ο τρόπος ζωής δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις.
Θα δημιουργηθεί λίστα προτεραιότητας για ελέγχους, η οποία θα περιλαμβάνει μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, και όσοι εντοπιστούν με οικονομικές ασυμφωνίες, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Έλεγχοι στις επιχειρήσεις
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει επίσης αυτόματες διασταυρώσεις στις δηλώσεις που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους τους. Θα συγκρίνει τις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών που υποβάλλονται στην εφορία, με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που κατατίθενται στον ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να εντοπιστούν εταιρείες που δηλώνουν διαφορετικά στοιχεία στον κάθε φορέα, γεγονός που υποκρύπτει συχνά εισφοροδιαφυγή και φορολογικές παρατυπίες.
Έλεγχος μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε επιχειρήσεις που ενώ έχουν εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα, υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ. Σε αυτή την κατηγορία, έχουν ήδη εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, και η φορολογική διοίκηση σκοπεύει να συνεχίσει με στοχευμένους ελέγχους.
Επιδοτήσεις και κρατικές ενισχύσεις
Θα πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις και για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σκοπός είναι να εξακριβωθεί αν τα στοιχεία βάσει των οποίων δόθηκαν τα ποσά αυτά, ήταν ακριβή και αν ορθώς καταβλήθηκαν.
Ξενοδοχεία και πλατφόρμες
Τέλος, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ελεγχθούν για την αντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εσόδων και των πραγματικών συναλλαγών που έχουν καταγράψει μέσω της πλατφόρμας Booking. Στόχος είναι να εντοπιστεί αν δηλώνονται όλα τα εισοδήματα που προκύπτουν από τουριστικές κρατήσεις και αν αποδίδονται οι αντίστοιχοι φόροι στο Δημόσιο.
Το μήνυμα της ΑΑΔΕ είναι ξεκάθαρο: η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει και πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η εφορία μπορεί να ελέγχει πιο γρήγορα, πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά. Όσοι επιχειρούν να αποκρύψουν εισοδήματα ή να δηλώσουν λιγότερα από όσα πραγματικά κερδίζουν, κινδυνεύουν άμεσα με πρόστιμα, προσαυξήσεις και ελέγχους σε βάθος.