Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την Τετάρτη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά η πορεία μετά από αυτή την κίνηση παραμένει αβέβαιη.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεσμευτεί σε έναν προκαθορισμένο αριθμό μειώσεων των επιτοκίων ακόμη και μετά την έναρξη της μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία», δήλωσε η Λαγκάρντ.

H ίδια επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο».

Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής. Η Λαγκάρντ διευκρίνισε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να αρχίσει η ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια:

Επιβράδυνση της αύξησης των μισθών, συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού και νέες προβλέψεις που επιβεβαιώνουν ότι η αύξηση των τιμών επιστρέφει στον στόχο του 2%.

«Εάν τα στοιχεία αυτά αποκαλύψουν επαρκή βαθμό ευθυγράμμισης μεταξύ της πορείας του υποκείμενου πληθωρισμού και των προβλέψεών μας, και με την προϋπόθεση ότι η μετάδοση παραμένει ισχυρή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση ανάσχεσης του κύκλου πολιτικής μας και να καταστήσουμε την πολιτική μας λιγότερο περιοριστική», δήλωσε η Λαγκάρντ.