Είναι γνωστό ότι εκτός από το γέλιο και το χασμουρητό είναι μεταδοτικό. Όμως για πρώτη φορά οι επιστήμονες απέδειξαν ότι εκτός από το διπλανό μας, μπορούμε να «κολλήσουμε» κι έναν… χιμπατζή!

Οι σουηδοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Lund πιστεύουν ότι η ευαισθησία ενός χιμπατζή να «κολλήσει» ένα χασμουρητό αναπτύσσεται σταδιακά με την ηλικία, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Οι νεαρής ηλικίας χιμπατζήδες, πέντε έως οκτώ ετών, «κολλούν» πιο εύκολα, όμως οι μικρότεροι φαίνεται να έχουν… «ανοσία» και να μην επηρεάζονται όταν βλέπουν κάποιον άλλο να χασμουριέται.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι και κάποια ζώα ακολουθούν ένα παρόμοιο μοντέλο ανάπτυξης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν αποδείξει ότι το χασμουρητό δεν είναι απαραίτητα ένδειξη κούρασης, αλλά ότι όταν κάποιος χασμουριέται επειδή έχει δει κάποιον άλλο να το κάνει (παρατηρήθηκε σε ανθρώπους, χιμπατζήδες, μπαμπουίνους και σκύλους) αυτό αποτελεί ένα μέτρο ενσυναίσθησης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους στο Κέντρο Προστασίας Χιμπατζήδων Tacugama της Σιέρα Λεόνε, και όπως αναφέρει η Daily Mail, διαπίστωσαν ότι είναι μεταδοτικό μόνο το χασμουρητό και όχι για παράδειγμα το σκούπισμα της μύτης με το χέρι.

Στο πείραμα συμμετείχαν 33 ορφανοί χιμπατζήδες ηλικίας από 13 μηνών έως οκτώ ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο χασμουρητό ανταποκρίθηκαν (και μάλιστα επανειλημμένα) μόνο όσοι ήταν από 5 ετών και πάνω.