Μια έρευνα που εκπόνησε το πανεπιστήμιο Murdoch της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε από την Royal Society διαπίστωσε πως τα δελφίνια που περνούν πολύ χρόνο με τους τουρίστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ζευγάρωμα και την ανάπαυση, γεγονός που θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να τα εκθέσει σε σοβαρό κίνδυνο.

Η έρευνα εξέτασε την επιρροή της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με τα δελφίνια της Χαβάης, τα οποία αναζητούνται καθημερινά από τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν τα εντυπωσιακά τους κόλπα.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα δελφίνια προσεγγίζονται επανειλημμένα από καγιάκερς, κολυμβητές και σκάφη μέσα και έξω από τους προτιμώμενους οικότοπους ανάπαυσης», αναφέρει η μελέτη η οποία σημειώνει πως τα δελφίνια περνούν το 82% του χρόνου τους γύρω από ανθρώπους.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η δημοφιλέστερη περίοδος επίσκεψης της περιοχής συμπίπτει με την περίοδο διακοπών των δελφινιών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

«Τα δελφίνια της Χαβάης υπάρχουν σε μικρούς, γενετικά απομονωμένους πληθυσμούς με περιορισμένο εύρος και έχουν εξελίξει ένα περιορισμένο μοτίβο συμπεριφοράς», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Julian Tyne.

«Συνεργάζονται για την εύρεση τροφής στα ανοιχτά το βράδυ και επιστρέφουν στους ασφαλείς κόλπους όπου συναναστρέφονται με κόσμο κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Αυτές οι συμπεριφορές επιτρέπουν στα ζώα να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα της τροφής αποφεύγοντας παράλληλα τους θηρευτές κατά τη διάρκεια της ανάπαυσής τους.

Ωστόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αντίκτυπο σε αυτές τις συνήθειες καθώς επίσης και στις ευκαιρίες ζευγαρώματος, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δελφίνια.

«Τα δελφίνια χρειάζονται χρόνο για να συνέλθουν από την φασαρία ώστε να επιστρέψουν σε μια κατάσταση δραστηριότητας υπό ηρεμία», λέει η μελέτη. «Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ανθρώπινες δραστηριότητες έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη οικοτόπων σε βάθος χρόνου, που οδηγεί σε πιο μακροχρόνιες στρατηγικές όπως η αποφυγή σημαντικών οικοτόπων και ακολούθως αρνητικές συνέπειες σε βιολογικό επίπεδο, στους πληθυσμούς».

«Η επίδραση της επανειλημμένης έκθεσης στις ανθρώπινες δραστηριότητες των πληθυσμών άγριας ζωής αποτελεί πηγή αυξανόμενης ανησυχίας για διαχείριση της προστασίας», προσθέτει ο Tyne.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο δελφινιών Αυστραλίας μια σειρά από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, η μόλυνση, τα χτυπήματα από λέμβους και η απώλεια οικοτόπων θέτουν σε κίνδυνο τα δημοφιλή θηλαστικά.

Για το λόγο αυτό οι αρχές εστιάζουν όλο και περισσότερο σε τρόπους που περιορίζουν τις τουριστικές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στα δελφίνια, καθώς και σε τρόπους που θα κάνουν τον τουρισμό πιο βιώσιμο και φιλικό προς αυτά.