Τη δική τους μουσική διαμαρτυρία κατά της παιδικής κακοποίησης έκαναν οι μαθητές της χορωδίας του 17ου δημοτικού σχολείου Καλλιθέας, στο πλαίσιο της 16ης πανελλήνιας συνάντησης σχολικών χορωδιών στην Καρδίτσα, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Ταυτότητα κι επάγγελμα παιδί».

Tο τραγούδι κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες με αφορμή την υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό, σε ερμηνεία και μουσική Γιώργου Χουβαρδά και σε στίχους Κωνσταντίνου Τσακαλάκη.

Ένα σπουδαίο τραγούδι-μανιφέστο κατά της παιδικής κακοποίησης, που συγκινεί μέσα από την τρυφερή ερμηνεία των μαθητών, υπό την επιμέλεια και διεύθυνση της Ράνιας Ααρών.

Μάλιστα στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram, βλέπουμε μία μικρή μαθήτρια να ξεσπά σε κλάματα την ώρα που τραγουδά και εδώ δεν γίνεται να μη νιώσεις ένα σφίξιμο στο στομάχι… Η μαθήτρια αυθόρμητα λυγίζει κατά τη διάρκεια του συγκινητικού αυτού τραγουδιού και καταλαβαίνει κανείς πόσο φορτισμένα συναισθηματικά είναι τα ίδια τα παιδιά από τις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει η παιδική κακοποίηση· παιδιά που δεν γίνεται να μείνουν ανεπηρέαστα από τις ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στο τέλος του τραγουδιού οι μαθητές παραλλάσσοντας τους στίχους από τον Κεμάλ του Μάνου Χατζιδάκι λένε με ανατριχιαστικό τρόπο: «Καληνύχτα, Κεμάλ! Αυτός ο κόσμος στο χέρι μας είναι να αλλάξει».

Όπως χαρακτηριστικά έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους οι δύο δημιουργοί, Γιώργος Χουβαρδάς και Κωνσταντίνος Τσακαλάκης:

«Το τραγούδι μας βρήκε τα σωστά στόματα, εκείνα των μικρών παιδιών, που αντέχουν ν’ αγαπούν αληθινά κι αθώα, όπως ακριβώς πρέπει. Και κάπως έτσι η συγκίνησή μας έγινε και πάλι ανείπωτη κι ακόμα μεγαλύτερη από εκείνη που νιώσαμε πριν από μερικούς μήνες, όταν κυκλοφορήσαμε για πρώτη φορά αυτό μας το κομμάτι. Προ ολίγων ωρών, λοιπόν, μας έστειλαν αυτό το υπέροχο βίντεο και νιώσαμε την ανάγκη να το μοιραστούμε μαζί σας, μαζί με την ελπίδα των παιδιών και τη δικιά μας ότι “αυτός ο κόσμος στο χέρι μας είναι να αλλάξει”, όπως είπανε στο τέλος, παραλλάσσοντας εύστοχα τους στίχους του ποιητή Νίκου Γκάτσου από το τραγούδι “Κεμάλ” σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Ευχαριστούμε πολύ, παιδιά! Ευχαριστούμε γι’ αυτή την ένωση, για το μήνυμα, τη συγκίνηση και την αλήθεια σας».