Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει για την 69η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στο ξενοδοχείο Ηilton του Μπέβερλι Χιλς, σημαίνοντας την έναρξη των κινηματογραφικών εκδηλώσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θα κορυφωθούν με την απονομή των βραβείων Όσκαρ το Φεβρουάριο.

Η Νάταλι Πόρτμαν, η Σάλμα Χάγιεκ, ο Τζέικ Τζίλενχαλ, η Φρίντα Πίντο, ο Κλαίβ Όουεν, η Μισέλ Φάιφερ, ο Αστον Κούτσερ, ο Αντόνιο Μπαντέρας, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ και η Νικόλ Κίντμαν, είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους σταρς που θα βρεθούν επί σκηνής για να απονείμουν τα βραβεία αλλά και να βοηθήσουν στην παρουσίαση του κινηματογραφικού θεσμού τον – γνωστό για το καυστικό του χιούμορ – Βρετανό κωμικό Ρίκι Γκερβές, ο οποίος θα είναι οικοδεσπότης της βραδιάς.

Στην πρώτη θέση των διεκδικητών για τα βραβεία που αποτελούν τους προάγγελους των Όσκαρ, φιγουράρει – με έξι υποψηφιότητες- η ασπρόμαυρη ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους που θεωρείται η μεγάλη έκπληξη της περσινής χρονιάς, αφού κατάφερε να κερδίσει κοινό, βραβεία, φεστιβάλ και κριτικούς.

Το βωβό φιλμ του Γάλλου σκηνοθέτη το οποίο άρχισε να ακούγεται από το περασμένο φεστιβάλ Κανών τον Μάιο διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Ζαν Ντεζαρντέν), σκηνοθεσίας (Μισέλ Χαζαναβίσιους), β’ γυναικείας ερμηνείας (Μπεατρίς Μπεζό) σεναρίου (Χαζαναβίσιους) και μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρσέ).

Ο ασπρόμαυρος θα βρεθεί αντιμέτωπος αύριο βράδυ για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ με το <<Μεσάνυχτα στο Παρίσι>> την εμπορικότερη ταινία του Γούντι Αλεν στην Αμερική που είναι υποψήφια σε τέσσερις κατηγορίες, τις <<Φιλενάδες>> του Πολ Φιγκ, το <<50/50>>του Τζόναθαν Λέβιν και το <<Επτά μέρες με τη Μέριλιν>> του Σάιμον Κέρτις . Ενώ, ο Χαζαναβίσιους έχει να αντιμετωπίσει συναδέλφους όπως τον ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν για τους <<Απόγονους>> και τον Τζορτζ Κλούνεϊ για το <<Αι ειδοί του Μαρτίου>> στις κατηγορίες της σκηνοθεσίας και του σεναρίου.

Τη δεύτερη θέση στην λίστα των φαβορί, με πέντε υποψηφιότητες, μοιράζονται δυο ταινίες, το δραματικό φιλμ <<Υπηρέτριες>> του Τέιτ Τέιλορ, που αναφέρεται στην ταλαιπωρία των μαύρων υπηρετριών στον αμερικανικό νότο της δεκαετίας του 1960 και οι <<Απόγονοι>> του Πέιν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ακολουθεί με τρεις υποψηφιότητες , η ταινία του Μπένετ Μίλερ με τον Μπραντ Πιτ στον ρόλο ενός οραματιστή γενικού μάνατζερ που φιλοδοξεί να αλλάξει το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργεί το μπέιζμπολ. Το φιλμ διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερου σεναρίου και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Μπραντ Πιτ.

Το <<ερωτικό γράμμα>> του Μάρτιν Σκορσέζε προς τον ίδιο τον κινηματογράφο, είναι υποψήφιο για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής (Χάουαρντ Σορ).

Σε ό,τι αφορά τις βιογραφικές ταινίες <<Σιδηρά κυρία>> (Μάργκαρετ Θάτσερ) και (Τζέι Εντγκαρ Χούβερ) είναι υποψήφιες μόνον για τις ερμηνείες τους η Μέριλ Στριπ και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο αντίστοιχα, ενώ για την ερμηνεία του ως Ζίγκμουντ Φρόιντ στην <<Επικίνδυνη μέθοδο>> του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είναι υποψήφιος ο Βίγκο Μόρτενσεν. Η επίσης βιογραφική κομεντί <<Επτά μέρες με την Μέριλιν>> που παρουσιάζει σκηνές από τη ζωή της Μέριλιν Μονρόε κατά την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας <<Ο πρίγκιπας και η χορεύτρια>> με τον Λόρενς Ολίβιε- διεκδικεί τρεις Χρυσές Σφαίρες: καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Μισέλ Γουίλιαμς στον ρόλο της Μονρόε) και καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου (Κένεθ Μπράνα στον ρόλο του Ολίβιε)

Δυνατή είναι φέτος η παρουσία του στον κινηματογραφικό θεσμό και του Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος είναι υποψήφιος σε τρεις κατηγορίες. Εκτός από τη Χρυσή Σφαίρα ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία που διεκδικεί για τους <<Απογόνους>> είναι επίσης υποψήφιος για την Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας και σεναρίου για το πολιτικό φιλμ <<Αι ειδοί του Μαρτίου>> που βρίσκεται μέσα στην εξάδα των υποψηφίων για καλύτερη δραματική ταινία.

Κυρίαρχη υποψηφιότητα ωστόσο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική ταινία είναι αυτή της «Σιδηράς Κυρίας» Μέριλ Στριπ, η οποία <<απειλείται>> από την Τίλντα Σουίντον για το <<Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν>> και από την πρωτοεμφανιζόμενη αλλά πολλά υποσχόμενη Ρούνι Μάρα για το <<Κορίτσι με το Τατουάζ>>. Η 26χρονη Μάρα έγινε σταρ εν μία νυκτί, όταν αποφάσισε να αναλάβει τον ρόλο της Λίζμπεθ στο αμερικανικό ριμέικ της ταινίας. Η προκλητική για πολλούς ταινία, βασισμένη στο μπεστ σέλερ του Στίγκ Λάρσον, έχει πιθανότητες για Χρυσή Σφαίρα και στην κατηγορία της καλύτερης μουσικής. Φαβορί στην κατηγορία της β’ ανδρικής ερμηνείας θεωρείται ο Κρίστοφερ Πλάμερ που υποδύθηκε τον ομοφυλόφιλο πατέρα του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ στους <<Πρωτάρηδες>>.

Τέλος, την πιο ανορθόδοξη υποψηφιότητα στις φετινές Χρυσές Σφαίρες τη συναντάμε στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, όπου το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αντζελίνα Τζολί – μια αμερικανική παραγωγή γυρισμένη στα βοσνιακά- υπό τον τίτλο διεκδικεί το βραβείο μαζί με το <<Δέρμα που κατοικώ>> του Πέδρο Αλμοδόβαρ, την ταινία του Ζανγκ Γιμού από την Κίνα, το <<Παιδί με το ποδήλατο>> των αδελφών Νταρντέν και το βραβευμένο με Χρυσό Λέοντα στη Βενετία (2011) φιλμ από το Ιράν, <<Ένας χωρισμός>> του Ασγκάρ Φαραντί.

Τα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών δίδονται από τα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Λος Αντζελες. Αναμονή λοιπόν μέχρι αύριο οπότε και ο προάγγελος θα προβλέψει ποιος θα χαρεί τον θείο Όσκαρ τη λαμπερή εκείνη βραδιά του Φεβρουαρίου.