Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου BolognaBookPlus2023 που πραγματοποιείται στη Μπολόνια από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου άνοιξε της πύλες της για το κοινό με την Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα.

Στην BolognaBookPlus2023, που αποτελεί μέρος της 60ης Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, δίνουν το παρών Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι αλλά και εκδότες έχοντας ως στόχο να μοιραστούν το όραμα και το έργο τους, τη δημιουργικότητα και τον λογοτεχνικό πλούτο της χώρας μας.

Στο ελληνικό περίπτερο μεταξύ άλλων παρουσιάζονται εργαλεία και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν με σκοπό την υποστήριξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων GreekLit το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2021.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων καθώς συνολικά 64 Έλληνες εκδότες θα συμμετάσχουν στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και 63 στην έκθεση BolognaBookPlus, αριθμός ρεκόρ για την παρουσία της Ελλάδας στην ιστορική αυτή έκθεση.

Το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας στη Μπολόνια σχεδιάστηκε από Ομάδα Εργασίας η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εκπροσώπους εκδοτών, της επιτροπής GreekLit και του ΙΒΒΥ Ελλάς.

Το ελληνικό περίπτερο εγκαινίασε στις 6 Μαρτίου ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Την ελληνική συμμετοχή απαρτίζουν Έλληνες συγγραφείς, πεζογράφοι και ποιητές καθώς και εικονογράφοι, μεταξύ των οποίων η Αγγελική Δαρλάση, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Δημήτρης Αναστασίου, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Στέργια Κάββαλου, ο Θωμάς Τσαλαπάτης, η Ούρσουλα Φώσκολου, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο Soloúp, o Δημήτρης Σωτάκης, η Φωτεινή Στεφανίδη, η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, και ο Αχιλλέας Ραζής.

Παράλληλα με το πρόγραμμα της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, εκτός του εκθεσιακού χώρου, όπως ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν ταινίες βασισμένες σε ελληνικά έργα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια.

Η οπτική ταυτότητα της ελληνικής συμμετοχής σχεδιάστηκε από τη Beetroot Design Group με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι Beetroot άντλησαν έμπνευση από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την παράδοση του ex libris. Η διττή έννοια του λογότυπου και οι διαφορετικές ερμηνείες του, επιτρέπουν τη χρήση του τόσο στο παιδικό τμήμα της Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια, όσο και στη BBPlus. Η Beetroot έχει κερδίσει μεταξύ άλλων τη διάκριση Δημιουργικό Γραφείο της Χρονιάς στα βραβεία Red Dot Communication Design Awards το 2011, καθώς και πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Δημιουργικού Γραφείου της Χρονιάς το 2008 στα European Design Awards.

H ελληνική συμμετοχή υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU.