Η νέα γενιά των ηθοποιών που κυνηγούν το όνειρό τους «στο σανίδι» έλαμψε στη φετινή απονομή του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» που πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα που φέρει το όνομά της, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατό της.

Η Γιούλικα Σκαφιδά είναι η φετινή νικήτρια που ξεχώρισε για το ρόλο της Κάρολ Κατρήρ στο θεατρικό έργο «Ορφέας στον Άδη» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Βέμπερ, καθώς και για το ρόλο της Χέιζελ Νάιλς στο έργο του Γιουτζίν Ο’Νιλ «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Και οι δύο παραστάσεις ανέβηκαν στο Εθνικό Θέατρο.

Πρόκειται για την όγδοη στη σειρά ηθοποιό στην οποία απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Συνυποψήφιές της ήταν η Λένα Δροσάκη και η Νάντια Κοντογεώργη.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Αυτό το βραβείο σημαίνει πάρα πολλά για μένα, γιατί φέρει το όνομα της γυναίκας που θαυμάζω από μικρό παιδί, για τη γενναιότητά της, το ήθος και τους αγώνες της για τον πολιτισμό, ώστε εμείς οι ηθοποιοί να μην καταλήξουμε χομπίστες», ανέφερε η Γ. Σκαφιδά παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στην εκλιπούσα καθηγήτριά της στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών Κίττυ Αρσένη που «αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή για την τέχνη και τη δημοκρατία». Ακόμη, η νεαρή ηθοποιός ευχαρίστησε τη Μπάρμπαρα Βέμπερ, καθώς και τον Γιάννη Χουβαρδά που της έδωσε την ευκαιρία να παίξει στο Εθνικό θέατρο.

Μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), η νικήτρια φόρεσε στο πέτο της και την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τη μία ηθοποιό στην άλλη. Φέτος ήταν η σειρά της περσινής νικήτριας, Λένας Παπαληγούρα να την παραδώσει στην τιμώμενη. Την επιτροπή η οποία αποφάσισε μεταξύ των υποψηφίων, αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Ρένη Πιττακή, Δηώ Καγγελάρη, Δημήτρης Λιγνάδης και η δημοσιογράφος Ματίνα Καλτάκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να έχει αναλάβει την επιμέλεια και την παρουσίασή της. «Η Μελίνα Μερκούρη είναι ίσως η μοναδική υπουργός Πολιτισμού που κατάφερε να κάνει τέχνη ένα υπουργείο και όχι να κάνει υπουργείο τις τέχνες. Το βραβείο δεν είναι μόνο μία επιβράβευση και αναγνώριση του παρελθόντος, όσο και μία παρακαταθήκη για το μέλλον», ανέφερε ο δημοφιλής σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Αργυρόπουλος, χαιρέτισε τη βραδιά, μιλώντας για την «αλησμόνητη» και «ανεπανάληπτη» Μελίνα. «Η Μελίνα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν παρούσα. Ήταν αυτός ο μοναδικός συνδυασμός φαντασίας και πραγματισμού, οραματισμού και αποτελεσματικότητας», είπε ο ίδιος.

Πριν από την απονομή παρουσιάστηκε μέρος της παράστασης «2013 Μελίνα Μ» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Εμπνευσμένη από τη Μελίνα Μερκούρη, η παράσταση μιλάει για τη σημερινή κατάσταση του πολιτισμού και του θεάτρου, αφηγείται ιστορίες από τη ζωή και το έργο της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας, και με χιούμορ αντιδιαστέλλει τη σημερινή κατάσταση.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Οδός Μελίνας Μερκούρη», καθώς και η παρουσίαση του επετειακού φωτογραφικού λευκώματος «Μελίνα» που εκδίδουν από κοινού το Ίδρυμα και το Μουσείο Μπενάκη. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα από την καριέρα της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και το ίδιο το καμαρίνι της, που μεταφέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από το Θεατρικό Μουσείο.

Ακόμη, στο χώρο του Μουσείου θα προβάλλονται συνεντεύξεις της και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, ξετυλίγοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της.

«Η έκθεση αυτή δεν αποτελεί μόνο ένα πιστό πορτρέτο της Μελίνας, αλλά και την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά την ξενάγησή του (που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα) από τον κ. Αργυρόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Σπύρο Μερκούρη.

«Είκοσι χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας, είναι ανεξίτηλα τα ίχνη που άφησε στον κινηματογράφο, το θέατρο και την πολιτική. Η προσφορά της είναι πολυσύνθετη. Η Μελίνα ήταν βαθιά Ελληνίδα και ταυτόχρονα, ουσιαστικά και δυναμικά, πολίτης του κόσμου. Συνδύαζε τον πατριωτισμό με τον κοσμοπολιτισμό… Είχε καημό, είχε πάθος για τον ελληνισμό. Και πιστεύω ότι μέσα από αυτό το πάθος προέκυψε και η ιστορική πρωτοβουλία της για το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από τότε ξεκίνησε μια σκυταλοδρομία, που οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.