«…χωρίς αρετή και πόνο εις την πατρίδα και πίστη εις την θρησκεία τους τα έθνη δεν υπάρχουν. Και προσοχή μην τους απατάγη η ‘διοτέλεια. Κι’ αν σκοντάψουν, τότε εις τον κρεμνόν θα πηγαίνουν, καθώς το πάθαμε εμείς…» Στρατηγός Μακρυγιάννης, ένας αγωνιστής στα χρόνια της επανάστασης.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Μακρυγιάννης σε ηλικία 33 χρονών έγραψε τα απομνημονεύματά του.  «Στα γεράματά του έμαθε γράμματα, για να γράψει το βίο του»  σημείωσε στα χειρόγραφά του, τα οποία αναζήτησε και αποκατέστησε με πολύ κόπο ο Γιάννης Βλαχογιάννης και τα εξέδωσε το 1907.

Ο Μακρυγιάννης  γεννήθηκε το 1797 στον οικισμό Αβορίτη του Κροκυλείου Φωκίδας, γιος της Βασιλικής και του Δημητρίου Τριανταφύλλου. Σε ηλικία ενός έτους ορφάνεψε από πατέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε συμπλοκή με τους Τούρκους. Στα τέσσερά του η οικογένειά του εγκαθίσταται  στη Λιβαδειά μετά από επιδρομή των Τούρκων και λίγο αργότερα το 1811 στέλνεται από τη μητέρα του πίσω στη Φωκίδα στις υπηρεσίες του συγγενή Παναγιώτη Λιδωρίκη και αργότερα στο Θανάση Λιδωρίκη έμπορο στην Άρτα.

Εκεί στηριζόμενος και ευεργετούμενος, από τον προαναφερθέντα στράφηκε σε δικές του εμπορικές δραστηριότητες και «καζάντησε τα ελέη του θεού».

Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και αργότερα στάλθηκε σε σημαντική αποστολή στη Πάτρα για τις προετοιμασίες της Επανάστασης. Κινδυνεύοντας να συλληφθεί επέστρεψε στην Άρτα και βρέθηκε να πολεμάει στο Πέτα και μετά σε διάφορες επιχειρήσεις στην Στερεά Ελλάδα.

Ύστερα ακολουθώντας Γκούρα και Ανδρούτσο κατέβηκε στην Αθήνα και απογοητευμένος κατέφυγε στο Μοριά. Μετά συμμετέχει στον εμφύλιο και ξαναπιάνει τα όπλα της Επανάστασης στην Αθήνα, όταν ο Κιουταχής πολιορκούσε την Ακρόπολη. Γεμάτος τραύματα αφήνει την ένοπλη θητεία του και ασχολείται με την πολιτική. Στο σπίτι του στην Πλάκα δόθηκε ο όρκος πριν την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 και η χώρα μας απέκτησε το πρώτο της Σύνταγμα.

Στη συνέχεια κατηγορούμενος για συνωμοσία εναντίον του Όθωνα φυλακίζεται το 1852. Με εντολή του Καλλέργη αποφυλακίζεται σε κακή κατάσταση. «Απεβίωσεν υπό γενικής ατροφίας» σε ηλικία 67 ετών, ένας «νεκρός άταφος» όπως έγραψε ο Τιμ. Φιλήμων.

Για τον μεγάλο ήρωα Μακρυγιάννη μιλά στην παράσταση η μάνα του Βασιλική – Ευγενία Αποστόλου. Βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να κινείται σ’ ένα φτωχικό σκηνικό, σπιτικό της δεκαετίας του 1960.

Η ίδια, μια μαζεμένη γυναίκα στο μεταίχμιο της κοινωνικής εκμοντέρνησης,  ψήνει τον καφέ της, ευχαριστιέται το γλυκό  κουταλιού, ασχολείται με τα μυριστικά της βότανα, αλλά δίνει έκπληκτη και την πρώτη της συνέντευξη σε μια δημοσιογράφο της πρωτοεμφανιζόμενης τηλεόρασης. Έτσι με ένα συγγραφικό εύρημα διαπιστώνουμε δυστυχώς, πως οι πολιτικές εμφύλιες τακτικές του τότε είναι πανόμοιες με το σήμερα.

Θαλασσοδάνεια, μίζες, αρπαγές δημοσίου πλούτου, διαπλοκές και εσωτερικός διχασμός είναι το εθνικό σαράκι που κατατρώει το παρόν και το μέλλον. Η ηθοποιός κρατά γερά τον ιστορικό της μονόλογο με την αγάπη, την αγωνία, το μεράκι, το καμάρι της μάνας αλλά και τις διαφωνίες, αντιδράσεις, αντιστάσεις, διαπιστώσεις, απογοητεύσεις, σχολιασμούς και κατατρεγμούς του συνειδητοποιημένου πολίτη. Με κίνηση λεβέντικη στο δημώδες άσμα, απαιτούμενη εξυπνάδα, πονηριά και ετοιμότητα, αυθεντική καπατσοσύνη και λόγο ατόφιο, βγαλμένο από την ψυχή μιας βασανισμένης αγράμματης μάνας ανακαλύπτουμε το γιο.

Αν και η παράσταση λόγω του θέματός της δεν έχει κορύφωση, εν τούτοις της προσδίδουν ένταση και ενέργεια οι δραματουργικές αναφορές και δράσεις.

Η εμβιρθής σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου μπροστά από μια  φωτισμένη» προσθήκη με τα  «κολυβογράμματα» του Μακρυγιάννη, προτείνει έμμεσα στον θεατή να ανατρέξει στο υψηλό αίσθημα του φρονήματός του.

Μια ακόμα αξιόλογη παράσταση προστέθηκε στα πλαίσια του Θεατρικού project «Ο Γιος μου,» όπου επτά σκηνοθέτες  παρουσιάζουν τις βιογραφίες επτά διακεκριμένων και σπουδαίων Ελλήνων.

Συντελεστές

Κείμενο: Γιώργος Μεσολογγίτης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Σαμόλης
Σχεδιασμός αφίσας: surreart
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Αινείας Τζόπη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault

Ερμηνεία: Ευγενία Αποστόλου

Γενική είσοδος: 12 ευρώ – Μειωμένο: 10 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) /Συνταξιούχοι – Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση: viva, 10 ευρώ

VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889