Δεν γίνεται να πας στη Σαντορίνη αν δεν βρεθείς στην Θηρασιά, όπως δεν γίνεται να πας στην Αντίπαρο αν δεν κολυμπήσεις στο Δεσποτικό. Ή μήπως γίνεται; Μήπως παρασυρόμαστε τόσο πολύ από την ομορφιά του μεγάλου, δημοφιλούς και οργανωμένου νησιού και παραλείπουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στα γύρω νησάκια που σαν μικρά, πολύτιμα πετράδια στολίζουν το αμύθητης αξίας κυκλαδίτικο κόσμημα;

Τα μικρά κυκλαδονήσια, άλλα κατοικημένα και άλλα όχι, δεν ζουν παρασιτικά στα μεγάλα. Έχουν να καμαρώνουν για την δική τους, ιδιαίτερη ιστορία, για τις φυσικές ομορφιές τους που δε μπορούν να συγκριθούν με άλλες και επιμένουν να διατηρούν τον δικό τους, ήσυχο ρυθμό ζωής, χωρίς να νοιάζονται για την κρίση του τουρισμού. Αυτός που τα αγαπάει ξέρει πού και πώς θα τα βρει. Και είναι όλα τους τόσο αξιαγάπητα…

Δονούσα

Πρόκειται για το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και βρίσκεται βορειοανατολικά της Νάξου. Έχει έκταση 13 τ.χ. και, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει περίπου 160 μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησάκι, γνήσιας κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με μαγευτικές αμμουδερές παραλίες, κρυστάλλινα νερά και φυσικά τοπία σπάνιας ομορφιάς.

Στη Δονούσα υπάρχουν δύο σπηλιές ξεχωριστής ομορφιάς, τις οποίες μπορείτε να προσεγγίσετε μόνο με εκδρομικό καΐκι: η Σπηλιά του Τοίχου, με τους σταλαχτίτες στα βορειοδυτικά του νησιού, και η Φωκοσπηλιά, στον Κάβο του Μοσχονά, η οποία είναι καταφύγιο φώκιας.

Τα πανηγύρια στο νησί είναι μεγάλο γεγονός και από αυτά, πέραν του Δεκαπενταύγουστου, ξεχωρίζει ο εορτασμός του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, μετά την απογευματινή λειτουργία, ακολουθεί εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας που βρίσκεται στον Σταυρό (πρωτεύουσα του νησιού), όπου στους επισκέπτες προσφέρεται φαγητό και κρασί, ενώ ακολουθεί γλέντι.

Σχοινούσα

Με έκταση μόλις 9 τ.χ. αλλά μόνιμο πληθυσμό περί τους 250 κατοίκους η πανέμορφη Σχοινούσα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα «μεγάλα» νησιά των Κυκλάδων. Γεωγραφικά το νησί τοποθετείται νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ηρακλειάς. Παρά το μικρό της μέγεθος, η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα, χτισμένη σε ύψωμα στην ενδοχώρα του νησιού, και τη Μεσαριά που βρίσκεται νοτιότερα. Η Σχοινούσα ανήκει στην επαρχία της Νάξου και έχει τακτική συγκοινωνία από Πειραιά, με το ταξίδι ωστόσο να διαρκεί 7-8 ώρες.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρεθείτε εκεί μέσω Νάξου με τον Σκοπελίτη. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Το νησί, παρά το μικρό του μέγεθος, φιλοξενεί συνολικά δεκαπέντε παραλίες. Κατά την περιήγηση στις ακρογιαλιές του νησιού, ξεκινώντας από το λιμάνι, θα συναντήσετε την παραλία Μερσίνι, την Τσιγκούρα, το Λιβάδι, τον Λιώλιο, την Ψιλή Άμμο, τον Αλμυρό, κ.α. Θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε την καλύτερη.

Ηρακλειά

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το επιβλητικό ορεινό νησί, των 18 τ.χ., ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο; Ένα νησί με πέτρα αλλά και βλάστηση και πολλά πηγαία νερά. Η Ηρακλειά διαθέτει δύο οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο που είναι και το λιμάνι, και την Χώρα, στα ορεινά, με την λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Στον Άγιο Γεώργιο, μάλιστα, αξίζει να δείτε τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και να επισκεφθείτε τον ομώνυμο ναό που χρονολογείται από το 1834. Στο μικροσκοπικό αυτό νησί βρίσκεται το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, πλούσιο σε σταλακτίτες και στο εντυπωσιακό «σπηλαιόγαλα», μία σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση. Αξίζει να το επισκεφθείτε, έστω για να θαυμάσετε έξω από αυτό την περίβλεπτη θέα στην θάλασσα. Στο νησί δεν υπάρχουν τράπεζες, ούτε βενζινάδικο, ούτε οργανωμένο camping.

Δεν κυκλοφορούν λεωφορεία ή ταξί, παρά ένα μικρό πουλμανάκι, για την διευκόλυνση της μεταφοράς από τον Αγ. Γεώργιο προς την Παναγία και την παραλία Τουρκοπήγαδου. Αξίζει να βρεθείτε στην παραλία Αλιμιά στα νοτιοδυτικά του νησιού, για μπάνιο και όχι μόνο. Εκεί θα δείτε μία μικρή σημαδούρα, η οποία εκ πρώτης δεν έχει λόγω ύπαρξης. Σταθείτε με το σκάφος από πάνω. Αφήστε το νερό να ηρεμήσει και… στον βυθό θα δείτε τον σκελετό γερμανικού μαχητικού αεροσκάφους που λέγεται πως έπεσε εκεί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θέαμα είναι άκρως ανατριχιαστικό!

Θηρασιά

Μια ανάσα κυριολεκτικά από την Σαντορίνη, η μικρούλα Θηρασιά «γεννήθηκε» από την προϊστορική μινωϊκή έκρηξη που την απέκοψε από την Στρογγύλη, μέρος της οποίας ήταν και η Σαντορίνη. Το νησάκι είναι πολύ διαφορετικό από την «μαμά» Σαντορίνη, αν και διατηρεί παρόμοια αρχιτεκτονική. Χώρα του είναι ο ορεινός Μανωλάς, από τον οποίο κανείς απολαμβάνει μαγευτική θέα στην Σαντορίνη. Εκεί θα βρείτε τα περισσότερα καταλύματα, καθώς και την μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, το 1874.

Το ομορφότερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι διάσημες υπόσκαφες κατοικίες, οι οποίες είναι λαξευμένες οριζόντια στο συμπαγές ηφαιστειακό υλικό και με την προσθήκη ενός τοίχου γίνονται αυτόματα σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα χωριά Αγριλιά και Ποταμός. Το γραφικότερο σημείο του νησιού είναι αναμφίβολα ο Κόρφος, το παλιό λιμάνι του νησιού με τον ανεμόμυλο, τις ψαρόβαρκες και τα γραφικά ουζερί, όπου θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Αν τολμάτε επιχειρήστε μία βουτιά από ψηλά.

Πηγή: in2life.gr