Η Ελλάδα στέφεται ξανά πρωταθλήτρια στον τομέα της γαστρονομίας, αυτή τη φορά χάρη σε ένα προϊόν με βαθιές κυκλαδίτικες ρίζες. Η Γραβιέρα Νάξου ψηφίστηκε ως το Καλύτερο Τυρί του Κόσμου για το 25/26 από τον διεθνή οδηγό γεύσεων Taste Atlas.
Αυτή η κορυφαία αναγνώριση απονέμεται σε ένα τυρί που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Νάξου και γενικότερα του νησιωτικού συμπλέγματος.
Το μυστικό της επιτυχίας: Γάλα και παράδοση
Η επιτυχία της Γραβιέρας Νάξου βασίζεται στη μοναδική της σύνθεση και την μακρά ιστορία της παραγωγής της, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα.
Αυτό το ιδιαίτερο τυρί φτιάχνεται κατά κύριο λόγο από ντόπιο αγελαδινό γάλα, με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων από πρόβειο ή γίδινο γάλα. Ο συνδυασμός αυτός χαρίζει στο προϊόν έναν ήπιο, ισορροπημένο γευστικό χαρακτήρα που είναι τυπικός για τα κυκλαδίτικα τυριά.
Η διαδικασία ωρίμανσης
Η τελική γεύση και υφή του οφείλεται στην παραδοσιακή διαδικασία ωρίμανσης. Η Γραβιέρα Νάξου αφήνεται να ωριμάσει για αρκετούς μήνες, διάστημα κατά το οποίο αποκτά τη συμπαγή της δομή.
Όπως επισημαίνει η αξιολόγηση του Taste Atlas, η κατάταξη βασίζεται σε επαληθευμένες βαθμολογίες από χρήστες που έχουν δοκιμάσει τα προϊόντα. Το σύστημα χρησιμοποιεί ειδικούς αλγόριθμους για να διασφαλίσει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια των αποτελεσμάτων, εξαλείφοντας την υποψία συντονισμένων ψηφοφοριών ή κακόβουλων αξιολογήσεων.