Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οργανώθηκε φέτος για 6η φορά από τις 17-23 Μαΐου, με έμφαση στην αστική οδική ασφάλεια και στην προώθηση του ορίου ταχύτητας 30 km/h στις πόλεις. Ο θεσμός παρέχει μια σημαντική ευκαιρία κινητοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού (Αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, πολίτες) για την αποτροπή ατυχημάτων και τραυματισμών και για να κυκλοφορούν οι πεζοί, οι ποδηλάτες και τα οχήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Δηλαδή, για να δημιουργηθούν δρόμοι περισσότερο ασφαλείς και βιώσιμοι, υπέρ της υγείας των πολιτών και ενός «πράσινου» αστικού περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις οδικής ασφάλειας σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα, με την ενεργό συμμετοχή του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σε συνεργασία με την Interamerican και την Anytime. 

Με βάση τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι θάνατοι σε οδικά ατυχήματα στην Ελλάδα κατά το 2020 παρουσίασαν σημαντική μείωση (-16%) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Αυτή η σημαντική μείωση, που οφείλεται, κυρίως, στους περιορισμούς κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, έφερε πέρυσι τη χώρα μας στην 20η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώτη παρέμεινε η Σουηδία). 

Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία (2011-2020), η Ελλάδα σημείωσε πραγματικά εντυπωσιακή βελτίωση στην οδική ασφάλεια μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς καταγράφηκε μείωση του αριθμού των θυμάτων σε οδικά ατυχήματα κατά 49%. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των οδικών ατυχημάτων κατά 34% και των βαριά τραυματιών κατά 70%.