Νέα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη, που σκόρπισε τον τρόμο στην Ανεσί στη Γαλλία, έρχονται στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται πως ο 32χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι κατά παιδιών ηλικίας περίπου 3 ετών σε παιδική χαρά. Δύο εκ των παιδιών και ένας ενήλικας, που τραυματίστηκαν, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης ονομάζεται Abdalmasih H. είναι Σύρος, χριστιανός, αιτών άσυλο στη Γαλλία. Γεννηθείς το 1991 έφτασε στη Γκρενόμπλ τον Νοέμβριο του 2022.

Το CNEWS αναφέρει πως προηγουμένως διέμενε στη Σουηδία για 10 χρόνια. Εκεί παντρεύτηκε με μια Σουηδή με την οποία απέκτησε και ένα παιδί, που σήμερα είναι 3 ετών.

Στη Σουηδία του χορηγήθηκε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα το 2022, ωστόσο στη Γαλλία, την οποία επισκεπτόταν τακτικά το προηγούμενο διάστημα, η αίτηση ασύλου που υπέβαλε απορρίφθηκε στις 4 Ιουνίου.

Τα κίνητρα της αποτρόπαιης πράξης παραμένουν ακόμη άγνωστα. Σύμφωνα με έναν επαγγελματία παγωτατζή, ο οποίος δραστηριοποιείται στο σημείο της επίθεσης, ο 32χρονος είχε επισκεφτεί το πάρκο τις τελευταίες ημέρες και ήταν αρκετά νευρικός.

«Τον είχα ξαναδεί, καθόταν σε ένα παγκάκι εδώ και 2 – 3 ημέρες», ανέφερε σύμφωνα με το CNEWS και πρόσθεσε: «Ήταν νευρικός, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι επρόκειτο να κάνει κάτι τέτοιο. Κοίταζε τη λίμνη όπως θα κοίταζε ο καθένας τη λίμνη». «Είναι ένα μέρος όπου συνοδοί και γονείς φέρνουν μικρά παιδιά για να παίξουν. Συχνά το πρωί βλέπω περίπου 15 νήπια στη παιδική χαρά και η ατμόσφαιρα είναι φανταστική».

«Πήδηξε (μέσα στην παιδική χαρά), άρχισε να φωνάζει και μετά πήγε προς τα καροτσάκια, χτυπώντας κατ’ επανάληψη τα μικρά με μαχαίρι», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που είπε πως λέγεται Φερντινάν στο BFM TV. «Μαμάδες έκλαιγαν, όλοι έτρεχαν», δήλωσε ο Ζορζ, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας και ιδιοκτήτης κοντινού εστιατορίου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια «απολύτως άνανδρη επίθεση», υπογραμμίζοντας πως «το έθνος είναι σε σοκ». Η γαλλική εθνοσυνέλευση διέκοψε τις εργασίες της τηρώντας ενός λεπτού σιγή. «Υπάρχουν μερικά πολύ μικρά παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και σας προσκαλώ να σεβαστείτε ενός λεπτού σιγή για αυτά, για τις οικογένειές τους, και έτσι, ελπίζουμε, οι συνέπειες αυτή η πολύ σοβαρή επίθεση δεν οδηγεί στο θρήνο του έθνους», δήλωσε ο πρόεδρος.

Στο βίντεο που κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, φαίνεται ο δράστης με στιλέτο στο χέρι και επιδεικνύοντας τον σταυρό που φορούσε στο λαιμό να επιτίθεται σε παιδιά και τους συνοδούς τους. Κάποιοι τρέχουν να σωθούν και ένας άνδρας με σακίδιο εμφανίζεται να προσπαθεί να τον ακινητοποιήσει. Άλλοι εμφανίζονται να περνούν αμέριμνοι χωρίς να έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.