«Ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός ασφαλείας δεν λειτουργεί στο επιθυμητό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του στα εγκαίνια του Φόρουμ Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης. Υπογράμμισε δε πως «η συμβολή της Τουρκίας στη διατλαντική ασφάλεια, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μεταξύ των πιο κυρίαρχων και πιο στρατηγικά σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ, είναι ζωτικής σημασίας» και επισήμανε πως «τα ζητήματα της Τουρκίας θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως ζητήματα του ΝΑΤΟ». 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι ενώ το διεθνές σύστημα αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι κρίσεις και οι συγκρούσεις έχουν αυξηθεί, επισημαίνοντας ότι το 60% αυτών συμβαίνουν γύρω από την Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε ακόμη τελειώσει, έπρεπε να αντιμετωπίσουν την κρίση που ξεκίνησε στο Σουδάν και συνέχισε ως εξής: 

«Επιπλέον, όταν λέμε κρίση ασφάλειας σήμερα, πρέπει να λάβουμε υπόψη θέματα που δεν εμπίπτουν πλέον σε παραδοσιακά πρότυπα. Ζητήματα όπως η παράτυπη μετανάστευση, η επιδημία, η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση και το πρόβλημα των απορριμμάτων δημιουργούν προκλήσεις ασφάλειας για όλες τις χώρες , ανεξαρτήτως συνόρων, ανεπτυγμένη ή υπανάπτυκτη. Με άλλα λόγια, τα προβλήματα του παλαιού κόσμου παραμένουν ακόμη και τα ζητήματα του σήμερα και του αύριο είναι επίσης μπροστά μας». 

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις τρέχουσες συνθήκες και ο πρώτος από αυτούς είναι να διατηρήσετε τη χώρα σας ισχυρή, αποτρεπτική και ανθεκτική μαζί με όλα τα στοιχεία της. «Ως Τουρκία, συνεισφέρουμε σοβαρά στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι όταν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και μια ανθεκτική κοινωνία συνδυάζονται με αποτελεσματική διαχείριση η επιτυχία έρχεται φυσικά και γι’ αυτό έχουν υιοθετήσει την αμυντική βιομηχανία ως έναν από τους τομείς προτεραιότητάς τους.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε τα λόγια του ως εξής: «Εάν το Bayraktar έχει αντίκτυπο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Καραμπάχ, εάν συνθέτουν τραγούδια στην Ουκρανία, εάν το μη επανδρωμένο μαχητικό μας αεροσκάφος Kızılelma, είναι σε θέση να ξεκινήσει αεροπορικές δοκιμές πριν από το χρονοδιάγραμμα, εάν το πρώτο πλοίο SİHA στον κόσμο TCG το Anadolu μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί, εάν το ελικόπτερο Atak-2 βρίσκεται στον αέρα, αν μπορούσαμε να δούμε το αεροσκάφος μας  Hürjet και το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος Kaan στον διάδρομο και το τανκ Altay στο πεδίο, αν μπορέσαμε να φτάσουμε στο το 80% της εντοπιότητας στην αμυντική μας βιομηχανία, όλοι θα πρέπει να επικροτούν το σημείο που έφτασε η Τουρκία. 

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία στέκεται πάντα δίπλα στους συμμάχους της με υπευθυνότητα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα ζωτικά προβλήματα ασφάλειας της Τουρκίας αναμένουν από τους συμμάχους να επιδείξουν την ίδια υπεύθυνη συμπεριφορά και αλληλεγγύη. Ο Τσαβούσογλου είπε: «Μερικοί από αυτούς μας απογοήτευσαν. Εξακολουθώ να νιώθω πραγματικά αμήχανα που βρίσκομαι σε θέση να πω ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον». Σημείωσε ότι τα σύγχρονα τεχνολογικά όπλα και πυρομαχικά κατασκευάστηκαν κυρίως για την άμυνα της Τουρκίας.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι η άμυνα της Τουρκίας είναι η άμυνα του ΝΑΤΟ», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια είναι να είναι και το αντικείμενο και το συμπληρωματικό στοιχείο της κοινής ασφάλειας. 

Επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός και κυρίαρχος παράγοντας, όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μετά, ο Τσαβούσογλου είπε: “Αν και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί εμπλέκονται σε ενέργειες και ρητορική που στοχεύουν στην αρπαγή ενός ρόλου από το ΝΑΤΟ, βλέπουμε ότι δεν είναι δυνατό να διαβρωθεί η θεμελιώδης θέση του ΝΑΤΟ στη διατλαντική ασφάλεια. Ως Τουρκία, συμβάλλουμε σημαντικά στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Σημειώνοντας ότι η δύναμη που έχει προσθέσει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ είναι προφανής, ο Τσαβούσογλου είπε, «Λέμε ότι πρέπει να είναι εξίσου προφανές ότι τα ζητήματα της Τουρκίας θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως ζητήματα του ΝΑΤΟ».  Τονίζοντας ότι η τρομοκρατία είναι μία από τις δύο κύριες απειλές που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ και ότι όλοι οι σύμμαχοί του πρέπει να είναι ενωμένοι στον αγώνα ενάντια σε αυτή τη μάστιγα, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Η χώρα που μάχεται ειλικρινά την τρομοκρατία στο έδαφος είναι η Τουρκία. Εξουδετερώσαμε 17 χιλιάδες τρομοκράτες σε 6 χρόνια στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήσαμε στη Συρία στο πλαίσιο του δικαιώματός μας για αυτοάμυνα που απορρέει από το 51ο άρθρο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. «Η επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε στην Τουρκία είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτού του αποφασιστικού αγώνα. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, από το FETO μέχρι το DAESH, από το PKK/YPG/PYD μέχρι την Μπόκο Χαράμ, όποιο κι αν είναι το όνομά τους». «Η Τουρκία είναι ο μόνος πραγματικός εταίρος σας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας»  , τόνισε.

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους συμμάχους ο Τσαβούσογλου τόνισε: “Ο μόνος πραγματικός σας εταίρος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι η Τουρκία, το τουρκικό κράτος και οι δυνάμεις ασφαλείας. Θέλουμε ο Γενικός Γραμματέας να διοριστεί ως Ειδικός Απεσταλμένος για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας. Του το είπα αυτό στην τελευταία μας συνάντηση, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν υπήρχε πλέον μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μπορούσαν να δουν πόσο λάθος έκαναν στις τρέχουσες συνθήκες πολέμου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που μπορούν να υποστηρίξουν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» ή να πιστεύουν ότι οργανισμοί εκτός του ΝΑΤΟ μπορούν να παρέχουν διατλαντική ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο, τονίζοντας ότι είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν λειτουργεί στο επιθυμητο, και ότι ορισμένοι από αυτούς δυστυχώς το έχουν καταστήσει εντελώς δυσλειτουργικό.

Δηλώνοντας ότι ο τρίτος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια είναι να δούμε την ασφάλεια από μια ευρεία προοπτική και να αναπτύξουμε λύσεις με αποτελεσματική πολυμέρεια, ο Τσαβούσογλου είπε: «Θα ήθελα με υπερηφάνεια να δηλώσω ότι η Τουρκία είναι ηγετική χώρα και σε αυτόν τον τομέα».

«Η Τουρκία είναι μια σοφή, καλοπροαίρετη, ενάρετη και αποτελεσματική δύναμη που χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία ισχύος μαζί», είπε, δηλώνοντας ότι η Τουρκία φιλοξένησε εκατομμύρια ανθρώπους που έφυγαν από τον πόλεμο και εξασφάλισαν την εθελοντική, αξιοπρεπή και ασφαλή επιστροφή τους στις περιοχές που έχουν καθαριστεί από την τρομοκρατία. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία μεσολάβησε από τη Σομαλία μέχρι το Σουδάν και τις Φιλιππίνες για να εξασφαλίσουν την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και να διατηρήσουν ένα κλίμα ασφάλειας και ειρήνης.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία απέτρεψε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση χάρη στη Συμφωνία Σιτηρών της Κωνσταντινούπολης που υπεγράφη με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία στη μέση του πολέμου, φτάνοντας έτσι σε κάθε νοικοκυριό στον κόσμο. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας από τους κεντρικούς παράγοντες της παγκόσμιας ασφάλειας με την ανθρωπιστική μας στάση που βασίζεται σε αρχές και την λειτουργική μας εξωτερική πολιτική που ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες του χώρου».