Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στις περιφέρειες Χάρκοβο και Ντονέτσκ, εκ των οποίων τέσσερις στην πόλη Λίμαν, κοντά στο μέτωπο, που απειλείται από τη ρωσική προέλαση, ανακοίνωσαν οι περιφερειάρχες.

«Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια Ντονέτσκ: τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, όλοι στη Λίμαν», ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο, προσθέτοντας πως άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν στην πόλη από όπου αναγκάστηκε πρόσφατα να αποσυρθεί ο ουκρανικός στρατός.

Πρόσθεσε ότι ένας άμαχος υπέκυψε στα τραύματά του στην Μπαχμούτ, πόλη που απέχει περισσότερο από το μέτωπο, ενώ τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, κυβερνήτης του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), έκανε από την πλευρά του λόγο μέσω Telegram για τρεις άμαχους νεκρούς και οκτώ τραυματίες χθες σε πλήγματα εναντίον συνοικιών της πόλης και άλλων κοινοτήτων της περιφέρειας.

Η Λίμαν, πόλη 20.000 κατοίκων πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εκκενώθηκε κατά μεγάλο μέρος της τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν ήδη τα περίχωρά της, κατά τις τοπικές αρχές.

Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη, με τις δυνάμεις του άφαντες ή σε καμουφλαρισμένες θέσεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγαν πρόσφατα εκεί.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε πρόσφατα ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στο Ντονμπάς, λεκάνη όπου βρίσκονται μεταλλεία στην ανατολική Ουκρανία, στόχο προτεραιότητας των ρωσικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στη χώρα την 24η Φεβρουαρίου.

Ζελένσκι: Ελπίζω να συνεχιστεί η εκκένωση του Azovstal

Την ικανοποίησή του για την απομάκρυνηση των πρώτων αμάχων από το εργοστάτιο Azovstal στη Μαριούπολη εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ελπίζω ότι αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Azovstal, γενικά από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

«Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια πρώτη ομάδα περίπου εκατό αμάχων βγήκαν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά παγιδευμένων αμάχων σε ασφαλές έδαφος μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι. Ρώσοι αξιωματικοί υπολογίζουν πως περίπου 2.500 ουκρανοί στρατιωτικοί και «ξένοι μισθοφόροι» βρίσκονται στα υπόγεια της Azovstal.

Today we finally managed to start the evacuation of people from Azovstal. After many weeks of negotiations, after many attempts, different meetings, calls and proposals. There was not a single day when we did not try to find a solution that would save our people. Today, for the first time in all the days of the war, this vital corridor has started working. For the first time there were two days of real ceasefire.More than a hundred civilians have already been evacuated – women and children fleeing hostilities there. At Azovstal. Given all the complexities of the process, the first evacuees will arrive in Zaporizhzhia tomorrow morning. Our team will meet them there. I hope that tomorrow all the necessary conditions will be met to continue the evacuation of people from Mariupol. We plan to start at 8 am.

Posted by Володимир Зеленський on Sunday, May 1, 2022

Απωθήθηκαν επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Ο στρατός της Ουκρανίας απώθησε επιθέσεις ρωσικών μονάδων γύρω από την πόλη Ζαπορίζια (νότια), δήλωσε αξιωματούχος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταθεροποίησαν τα μέτωπα νοτιοανατολικά της πόλης και η ανάπαυλα των εχθροπραξιών αξιοποιείται για την ενίσχυση των αμυντικών θέσεών τους, δήλωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Στάρουχ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Κατά τον ίδιο, ρωσικές μονάδες έκαναν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να περικυκλώσουν ουκρανικά στρατεύματα ανατολικά της Ζαπορίζιας, όπουα πολυκατοικίες, τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας υπέστησαν ζημιές στις μάχες.

Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εξάρθρωσε κύκλωμα Ρώσων κατασκόπων

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξάρθρωσαν κύκλωμα ρώσων κατασκόπων, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στο ουκρανικό γενικό επιτελείο, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, που μίλησε σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, δεν αποκάλυψε πόσα ήταν τα μέλη του κυκλώματος, ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Αναφέρθηκε ωστόσο σε έναν από τους φερόμενους στόχους της ομάδας. «Οι σύντροφοι σκόπευαν να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ώστε να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ουκρανία», υποστήριξε. Θα χρησιμοποιούσαν αντιαεροπορικούς πυραύλους στο στοκ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.