Το ρωσικό πλοίο Moskva βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, όπως επιβεβαίωσε και η Ρωσία, όμως ενδέχεται μαζί του να πήρε και ένα σημαντικό κειμήλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς φέρεται να μετέφερε τίμιο ξύλο από τον σταυρό του Χριστού.

Όπως αναφέρει το insider.com, τον Φεβρουάριο του 2020, ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αντιναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ -που φέρεται να έχει συλληφθεί μετά την βύθιση του Moskva- είχε λάβει το συγκεκριμένο κειμήλιο από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το πρακτορείο Tass είχε αναφέρει τότε, ότι πρόκειται για ένα κομμάτι ξύλου μεγέθους μόλις κάποιων χιλιοστών, το οποίο σύμφωνα με τους πιστούς είναι κομμάτι του σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός, ενώ το θραύσμα αυτό είναι ενσωματωμένο σε έναν μεταλλικό σταυρό του 19ου αιώνα, ο οποίος ο ίδιος φυλάσσεται σε λειψανοθήκη.

Ο Ιγκόρ Οσίποφ που φέρεται να έχει συλληφθεί, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές:

Με βάση το Insider, εικάζεται ότι το εν λόγω κειμήλιο δεν απομακρύνθηκε ποτέ από το πλοίο, καθώς φέρεται να είχε τοποθετηθεί από το 2020 στο παρεκκλήσι που είχε το Moskva για να προσεύχονται οι ναύτες.

Το Insider σημείωσε ότι δεν κατάφερε να διαπιστώσει αν τελικά απομακρύνθηκε το κειμήλιο, πριν σταλεί το πλοίο για πολεμικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε σε αίτημα του Insider για σχολιασμό.