Ολοένα και δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση για το Κίεβο και για αρκετές μεγάλες πόλεις, με την Ουκρανία να βρίσκεται στη δίνη του πολέμου για 17η ημέρα. Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι μία συνάντησή με τον Ρώσο ομολόγό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ήταν εφικτό να γίνει στην Ιερουσαλήμ.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως του πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ήχησαν σειρήνες για αεροπορική επιδρομή λίγο πριν τις 05:30. Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».

Επιπλέον, σειρήνες ήχησαν στη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσο, το Χάρκοβο, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Νωρίτερα, δορυφορικές εικόνες έδειχναν πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την ανάπτυξή τους στα περίχωρα του Κιέβου. Ως εκ τούτου, οι τοπικές αρχές περίμεναν πως θα γίνουν επιθέσεις από τους Ρώσους προς στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, στο μεταξύ, προειδοποίησε πως στα βορειοδυτικά του Κιέβου, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να ανασυνταχτούν προκειμένου να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

🇺🇦 Оперативна інформація станом на 24.00 11.03.2022 щодо #російського_вторгнення / 🇬🇧 Operational information on 24.00,…

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Friday, March 11, 2022

Σειρήνες που προειδοποιούσαν για αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν και σε άλλες πόλεις στη διάρκεια της νύχτας. Στο Μικολάγιεφ, δε, οι μάχες ήταν έντονες με τα ουκρανικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των Ουκρανών, ώστε να προωθηθούν στη συνέχεια στην Οδησσό, όπου και εκεί προετοιμάζονται για επίθεση.

Αναλυτικά όλα τα μέτωπα:

– Στο Κίεβο, οι Ρώσοι έχουν κερδίσει εδάφη και πλησιάζουν στην πόλη από τον βόρειο τομέα, ενώ ενισχύουν με νέες μονάδες τα στρατεύματά τους, τα οποία έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα. Αεροπορικά χτυπήματα καταγράφηκαν και στα ανατολικά του Κιέβου, στην πόλη Βαρισίβκα, περίπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

– Ρωσικές μονάδες πλησίασαν ακόμη περισσότερο στην πόλη Σούμι, σταματώντας στα περίχωρα, όπου έλαβαν θέσεις μάχης.

– Στο Τσέρνιγκοφ (Chernihiv), οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό ακριβώς έξω από την πόλη.

– Στο Χάρκοβο, οι Ρώσοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος και πλησιάζουν προς τις εισόδους της πόλης, αν και η αντίσταση που έχουν συναντήσει είναι σημαντική.

– Στη Μαριούπολη, η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική από τους ίδιους τους Ουκρανούς παράγοντες, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περιοχές της πόλης, με χιλιάδες αμάχους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

– Η Χερσώνα, σύμφωνα με πληροφορίες από όλες τις πλευρές, έχει περιέλθει στην κατοχή των Ρώσων.

– Στο Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει την πόλη, αλλά, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η πίεση που ασκούν είναι πολύ μεγάλη και σύντομα αναμένεται κάμψουν την ουκρανική αντίσταση.

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο:

Αναφορές για βομβαρδισμό σε τζαμί στη Μαριούπολη – Φιλοξενούσε 80 αμάχους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 17η ημέρα, με την πίεση από τις ρωσικές δυνάμεις να εντίνεται διαρκώς, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αρκετές επιθέσεις, ακόμη και σε περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ένα τζαμί που φιλοξενούσε αμάχους, μεταξύ των οποίων Τούρκοι, βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούνται εδώ και ημέρες.

«Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter.

«Περισσότεροι από 80 ενήλικοι και παιδιά φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων τούρκοι πολίτες», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε ο βομβαρδισμός.

Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν αεροπορική βάση στην περιφέρεια του Κιέβου

Ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες κατέστρεψαν σήμερα το πρωί μια ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Βασίλκιβ, στην περιφέρεια του Κιέβου, δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

Οι ρουκέτες έπληξαν επίσης μια αποθήκη πυρομαχικών, δήλωσε η δήμαρχος του Βασίλκιβ Ναταλία Μπαλασίνοβιτς.

Μάλιστα, η δήμαρχος του Βασίλκιβ, Ναταλία Μπαλασίνοβιτς, δήλωσε ότι οι ρουκέτες έπληξαν και αποθήκη πυρομαχικών.

Πληροφορίες για βομβαρδισμό σε αντικαρκινικό νοσοκομείο στο Νικολάεφ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 17η μέρα, με τοπικούς αξιωματούχους να κατηγορούν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε αντικαρκινικό νοσοκομείο και πολλά κτίρια κατοικιών στην πόλη Νικολάεφ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου, Maksim Beznosenko, είπε ότι αρκετές εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε.

Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο και έσπασαν παράθυρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στο Νικολάεφ, που βρίσκεται 470 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη.

Καταγγελία Ζελένσκι για «μπλόκο» σε χιλιάδες αμάχους εγκλωβισμένους

Αισθητά μικρότερος ήταν χθες Παρασκευή (11/3) ο αριθμός των αμάχων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις, ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ στηλίτευσε την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ. Μάλιστα, χαρακτήρισε πως πρόκειται για «έγκλημα πολέμου».

«Η απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης είναι ένα έγκλημα πολέμου, ένα έγκλημα κατά της Δημοκρατίας. Σας διαβεβαιώνω πως οι άνθρωποι σε όλες τις δημοκρατικές χώρες θα μάθουν γι’ αυτό και οι πράξεις των Ρώσων εισβολέων θα εξισωθούν με εκείνες των τρομοκρατών του ISIS», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε, ενώ επαίνεσε τους Ουκρανούς για την αντίστασή τους. «Έχουμε καταφέρει να μην επιτρέψουμε την κατάληψη της χώρας σε τέσσερις ημέρες. Αυτό πρέπει να πει κάτι στους εισβολείς», τόνισε.

Today, everyone is gaining glory for Ukraine. In his or her place. Shows the world who Ukrainians are and what strength we have. Hold our ground! Hold on! We will win!

Posted by Володимир Зеленський on Friday, March 11, 2022

Δραματικό διάγγελμα του δημάρχου της Οδησσού

Στην Οδησσό, εν μέσω πολεμικών σειρήνων, κάτοικοι και αρχές συνεχίζουν να προετοιμάζουν την αντίσταση της πόλης με οχυρωματικά έργα, αλλά και εκπαίδευση πολιτών στα όπλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ οι σειρήνες έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην Οδησσό. Αυτό, που δεν έχει γίνει καθημερινότητα είναι τα διαγγέλματα, όπως αυτό της Παρασκευής (11/3) του δημάρχου της πόλης, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο ρωσικός στρατός πρόκειται να περικυκλώσει πολύ σύντομα την Οδησσό.

Μίλησε για την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς όπως είπε συνεχώς συρρέει στα σύνορα Ρουμανίας και Μολδαβίας ανθρωπιστική βοήθεια ενώ είπε στους δημότες του ότι έχουν γίνει προμήθειες τόσο σε φάρμακα όσο και σε τρόφιμα.