Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Σαν Χοσέ τίθεται σε εφαρμογή ένα νομικό πλαίσιο που έχει σκοπό την καταπολέμηση της βίας με πυροβόλα όπλα. Είναι η πρώτη στη χώρα που πλέον θα απαιτεί από όσους έχουν στην κατοχή τους όπλα να κάνουν ασφάλεια αστικής ευθύνης και να καταβάλλουν ετήσιο φόρο.

Το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Χοσέ, λοιπόν, ενέκρινε πρόταση με την οποία επιβάλλεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης που έχουν στην κατοχή τους όπλο να καταβάλλουν φόρο 25 δολάρια το χρόνο με στόχο να χρηματοδοτούνται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που μάχονται κατά της βίας των όπλων και να κάνουν ασφάλεια αστικής ευθύνης που θα καλύπτει τις απώλειες ή τις ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν από «οποιαδήποτε αμέλεια ή μη σκόπιμη χρήση του όπλου».

Με αυτή την απόφαση δεν περιμένουν να περιοριστεί άμεσα η αγορά των πυροβόλων όπλων, αλλά σε πρώτο επίπεδο είναι να καλυφθεί το κόστος των ζημιών που προκαλούν συχνά.

«Είδαμε πώς οι ασφάλειες επέτρεψαν να μειωθούν οι θάνατοι από τροχαία με την πάροδο των δεκαετιών, για παράδειγμα μέσω των οικονομικών κινήτρων που δίνουν ώστε να αυξηθεί η προσοχή των οδηγών και μέσω της αγοράς αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόσακους και σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων», υπογράμμισε ο δήμαρχος του Σαν Χοσέ, Σαμ Λικάρντο.

«Με τον ίδιο τρόπο οι ασφάλειες για τα πυροβόλα όπλα που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά μπορούν να προσαρμόζουν το ποσό για να ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες των όπλων να τα κρατούν σε χρηματοκιβώτια, να εγκαταστήσουν συστήματα ασφαλείας για τη φύλαξη των όπλων και να παρακολουθήσουν μαθήματα για την ασφαλή τους χρήση», συνέχισε.

Στα 40 εκατομμύρια το κόστος της βίας από τα πυροβόλα όπλα

Περίπου το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ζει σε σπίτι όπου υπάρχει τουλάχιστον ένα όπλο, σύμφωνα με την οργάνωση Pew Research Center. Σχεδόν 23 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα πουλήθηκαν στη χώρα το 2020 και περίπου 40.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο από σφαίρες, περιλαμβανομένων των αυτοκτονιών.

Παρά τα πολλά δυστυχήματα με όπλα, τις πολύνεκρες επιθέσεις σε σχολεία και το γεγονός ότι η πλειονότητα των Αμερικανών δηλώνει υπέρ του πιο αυστηρού ελέγχου της οπλοκατοχής, οι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας δεν έχουν καταφέρει να αυστηροποιήσουν την νομοθεσία, με τους υπέρμαχους της οπλοκατοχής να επικαλούνται το Σύνταγμα και την προστασία των ατομικών τους ελευθεριών.

«Αν η 2η Τροπολογία προστατεύει το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν στην κατοχή τους όπλο, δεν προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν για αυτό το δικαίωμα», τόνισε ο Λικάρντο.

Σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Χοσέ εκτίμησε σε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως το κόστος της βίας από τα πυροβόλα όπλα για την πόλη (αστυνομία, έρευνες, πρώτες βοήθειες κτλ.). Με περίπου 50.000 με 55.000 νοικοκυριά στο Σαν Χοσέ να έχουν πυροβόλα όπλα, τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία εκτιμώνται στο 1,3 εκατομμύριο ετησίως.