Η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς τονίζοντας ότι ως πρόεδρος της Κροατίας και ως άνθρωπος «καταδικάζει τα εγκλήματα βασανισμών και δολοφονιών που συνέβαιναν», σύμφωνα με ανακοίνωση της κροατικής προεδρίας.

«Η ιδεολογία που προκάλεσε τα εγκλήματα αυτά ηθικά και νομικά καταδικάζεται. Η πολιτική αυτή ήταν βούληση του καθεστώτος που συνδέθηκε με το ναζιστικό – φασιστικό άξονα και με ανέντιμο τρόπο εκμεταλλεύτηκε τη νόμιμη επιθυμία του κροατικού λαού για δικό του κράτους» έγραψε η Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς στο βιβλίο επισκεπτών στο μνημειακό τόπο στο Γιασένοβατς.

Η πρόεδρος της Κροατίας, η οποία χωρίς αναγγελία και χωρίς τη συνοδεία ΜΜΕ επισκέφθηκε το μνημείο για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εξέγερση των κρατουμένων στις 22 Απριλίου του 1945, εκτίμησε ότι “αυτό είναι ένα ικρίωμα προειδοποίηση στις μέρες μας να διαφυλάξουμε αποφασιστικά το κληροδότημα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του σεβασμού της διαφορετικότητας».

«Ακριβώς αυτές τις στιγμές, αυτή την ημέρα πριν από 70 χρόνια, ξεκίνησε μια σημαντική απόδραση από το στρατόπεδο Γιασένοβατς. Υποκλίνομαι στα θύματα και εκφράζω τον βαθύ σεβασμό μου για τους ανθρώπους που εδώ βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν. Είναι άνθρωποι που έχουν ονόματα και επώνυμα, οι οποίοι είχαν τις οικογένειες και τα σπίτια τους, την ταυτότητά τους, τις επιθυμίες και τις ελπίδες τους, τα όνειρά τους, ό,τι κάνει κάθε άτομο ανεπανάληπτο” υπογράμμισε η πρόεδρος της Κροατίας.

«Η Δημοκρατία της Κροατίας είναι δικαίως υπερήφανη για τα επιτεύγματά της στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Για να διαφυλάξει και να προωθήσει αυτό το υψηλό επίπεδο ελευθερίας είναι σημαντικό να εκπαιδεύσει τη νεολαία να κατανοεί σωστά τη δημοκρατία, να την εκπαιδεύσει για τον πραγματικό ανθρωπισμό και μία κοινωνία στο επίκεντρο της οποίας θα είναι πάντα ένας άνθρωπος με τη μοναδικότητα του” τονίζεται στο γραπτό μήνυμα της κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.

Μέχρι σήμερα είναι γνωστά τα ονόματα 83.145 θυμάτων. Από τα θύματα 47.627 ήταν Σέρβοι, 16.173 Ρομά, 13.116 Εβραίοι, 4.255 Κροάτες και 1.128 Βόσνιοι. Μεταξύ εκείνων που αφανίστηκαν ήταν 20.000 παιδιά.
«Ημέρα Μνήμης» για τα θύματα του Γιασένοβατς, ένα από τα πιο φοβερά και φριχτά στρατόπεδα θανάτου στην Ευρώπη, είναι η 22η Απριλίου. Στις 22 Απριλίου του 1945 ομάδα 1.075 κρατουμένων εξεγέρθηκαν αλλά μόνον 127 έφθασαν στην ελευθερία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με βάση τις πρώτες εκταφές που διεξήχθησαν από την κρατική επιτροπή της τότε Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στα στρατόπεδα του Γιασένοβατς χάθηκαν 500.000 Σέρβοι, 80.000 Ρομά, 32.000 Εβραίοι και αρκετές χιλιάδες αντιφασίστες διαφορετικών εθνικοτήτων.