Η Γαλλία τον Ιανουάριου του 2021 αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και όπως υποστήριξε την Τετάρτη (29/9) ο υπουργός Εσωτερικών της Ζεράλ Νταρμανέν αναμένεται να υποστηρίξει μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ζήτημα που διχάζει τους 27, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση του αιτήματος ασύλου.

Το αίτημα για άσυλο βρίσκεται στην καρδιά του «νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 και όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είναι «ένα ευρωπαϊκό θέμα», δήλωσε ο Νταρμανέν μιλώντας στο RMC/BFMTV.

«Ένα και μόνο αίτημα ασύλου για όλη την Ευρώπη»

«Πρέπει να πούμε, και σε δύο μήνες (σ.σ.: τρεις) θα προεδρεύουμε της ΕΕ, ”ένα και μόνο αίτημα ασύλου για όλη την Ευρώπη”» επεσήμανε ο γάλλος υπουργός.

Όταν ερωτήθηκε αν η Γαλλία θα προσπαθήσει να επιτύχει την ψήφιση αυτού του μέτρου, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Θα εργαστούμε γι’ αυτό, θα δούμε τι πιστεύει η νέα γερμανική κυβέρνηση» που πρόκειται να σχηματιστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος που οφείλουμε όλοι να επιτύχουμε και η ενέργεια όλων θα πρέπει να στραφεί σε αυτό: όταν φθάνεις στην Ευρώπη, όταν υποβάλλεις ένα αίτημα στην Ιταλία ή στην Ισπανία ή στη Μάλτα ή στη Γαλλία, αυτό ισχύει για όλους. Και μοιραζόμαστε τις πληροφορίες» δήλωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σημαία της Γαλλίας

Στο πλαίσιο της ευρείας μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει κυρίως να βάλει τέλος στο λεγόμενο «κανονισμό του Δουβλίνου», ο οποίος μεταξύ άλλων αναθέτει την ευθύνη της εξέτασης του φακέλου ενός αιτούντος άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου του στην Ένωση.

Όμως εδώ και μερικά χρόνια, η Γαλλία αντιμετωπίζει «δευτερεύουσες κινήσεις», σύμφωνα με την κυβερνητική φρασεολογία: άνθρωποι που έχουν ήδη ζητήσει άσυλο σε μια πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και έχουν λάβει αρνητική απάντηση, έρχονται στη συνέχεια να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Γαλλία.

Η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το υπό συζήτηση νέο Σύμφωνο παραμένει η ίδια: το Σεπτέμβριο 2020, την ημέρα που οι Βρυξέλλες παρουσίαζαν το σχέδιό τους για τη μεταρρύθμιση, ο Ζεράλ Νταρμανέν απηύθυνε ήδη έκκληση για μεγαλύτερη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» όσον αφορά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου καθώς και τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα.

Σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε επίσης να ενοποιηθεί «όσο το δυνατόν περισσότερο» η ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (βίζες). «Διαφορετικά (οι υποψήφιοι για μετανάστευση) θα παίζουν παιγνίδια με τις διαφορές μας. Οφείλουμε οπωσδήποτε να απαντήσουμε Ευρώπη, όταν άλλοι θέλουν να απαντήσουν εθνικισμός», πρόσθεσε.