Άρχισε επίσημα τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Δεκεμβρίου στην Κροατία, αν και οι υποψήφιοι ξεκίνησαν τον προεκλογικό αγώνα πριν από το σήμα της εκκίνησης, παρουσιάζοντας στην κοινή γνώμη τις προτάσεις τους για την κατάκτηση ενός «καλύτερου αύριο».

Για το προεδρικό αξίωμα του νεότερου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 28 Δεκεμβρίου, αναμετρώνται ο νυν πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, ο Μίλαν Κούγιουντζιτς και ο Ίβαν Βίλιμπορ Σίντσιτς.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο νυν πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς είναι νομικός και συνθέτης γεννημένος το 1957 στο Ζάγκρεμπ. Είναι Σοσιαλδημοκράτης που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και τις οικολογικές αξίες και προγράμματα.Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία και συνολικά 85 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά της Κροατίας και του εξωτερικού, έχει γράψει 50 συνθέσεις και είναι κάτοχος κροατικών και διεθνών καλλιτεχνικών βραβείων και διακρίσεων.

Έχει διακριθεί με σημαντικά βραβεία για το έργο του στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του οικουμενισμού, ανακηρύχθηκε προσωπικότητα της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης το 2011, το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο του απένειμε το βραβείο «Σβέτοζαρ Πριμπίτσεβιτς» για τη βελτίωση των σχέσεων Κροατίας – Σερβίας, έχει συντάξει μεγάλο αριθμό νόμων και είναι μέλος διεθνών νομικών και καλλιτεχνικών συλλόγων.

Ο Ίβο Γιοσίποβις ξεκίνησε την εκστρατεία για την επανεκλογική του στην προεδρία με το σύνθημα «Είναι ο σωστός τρόπος» και με πρόταση συνταγματικών αλλαγών ως προϋπόθεση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη της Κροατίας.

Τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης της χώρας και προωθεί νέο ρόλο στον τομέα της ενέργειας και την ισχυρή προοπτική της Κροατίας και θεωρεί ότι η παρούσα οργάνωση του κράτους και οι κανόνες του κοινωνικού ελέγχου είναι «διαστρεβλωμένοι» και ότι εξυπηρετούν τμήματα της πολιτικής ελίτ χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “πελατειακή Κροατία».

Ο κ. Γιοσίποβιτς επισημαίνει ότι ο αγώνας κατά του παρασυστήματος ξεκίνησε ήδη από το 2010 και, μεταξύ άλλων, πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο της Κροατίας κατά το προσεχές έτος πρέπει να τερματίσει αυτή τη διαδικασία της αλλαγής με ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα καθορίζεται από το νέο Σύνταγμα της Δεύτερης Δημοκρατίας”.

Η αντίπαλός του στην προεδρική κούρσα, υποψήφια της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς μπαίνει στον αγώνα με το σύνθημα «Για καλύτερη Κροατία».

Πολιτικός, διπλωμάτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ένταξης στην ΕΕ από το 2005 έως το 2008 και πρέσβης της Κροατίας στις ΗΠΑ από το 2008 έως το 2011 η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς είναι η πρώτη γυναίκα που ορίστηκε βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αρμόδια για τη δημόσια διπλωματία.Γεννήθηκε στη Ριέκα το 1968 έχει σπουδάσει Αγγλική και Ισπανική Φιλολογία, στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ.Στο πρόγραμμά της εστιάζει στην επίλυση της οικονομικής κατάστασης και τονίζει ότι βασικός λόγος της υποψηφιότητας της είναι η οικονομική, κοινωνική και συνολικη κατάσταση στην Κροατία.Αν νικήσει στις επικείμενες εκλογές, η Κροατία θα έχει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της.

Επισημαίνει ότι η χώρα είναι σε βαθιά κρίση, επειδή έχει «αναποτελεσματική και ανεύθυνη κυβέρνηση» και ασκεί κριτική στον νυν πρόεδρο ότι στη διάρκεια της θητείας του δεν έκανε κάτι ώστε η Κροατία σήμερα να ζει καλύτερα.

Σε αντίθεση με τον νυν πρόεδρο θεωρεί ότι η Κροατία δεν έχει ανάγκη από νέα θεμέλια, ούτε νέο Σύνταγμα, ούτε λεγόμενη Δεύτερη Δημοκρατία, επειδή, όπως αναφέρει τα θεμέλια της χώρας είναι ισχυρά και άφθαρτα ριζωμένα στον Πατριωτικό Πόλεμο.

Ο Κούγιουντζιτς είναι υποψήφιος της Συμμαχίας για την Κροατία και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στα μέσα Οκτωβρίου με ένα παραδοσιακό τραγούδι της Δαλματίας και το μήνυμα ότι επιθυμεί να επαναφέρει την ελπίδα στους ανθρώπους.«Πρέπει να επιστρέψουμε στον Κροάτη την αξιοπρέπεια, να σβήσουμε την απελπισία να αποκαταστήσουμε την ελπίδα και την περηφάνεια» υπογράμμισε και ανέφερε ότι γι αυτό χρειάζονται άλλοι άνθρωποι και όχι εκείνοι στους οποίους στρώνονταν κόκκινα χαλιά από την περίοδο που ήταν στην κούνια.

Ο Μίλαν Κούγιουντζιτς είναι γιατρός, γαστρεντερολόγος γεννημένος το 1957 στο Ιβανμπεγκοβίνι.Το 1990 προσχώρησε στο Κροατικό Δημοκρατικό Κόμμα, δύο χρόνια αργότερα έγινε μέλος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας από την οποία αποχώρησε τον Ιούνιο του 2013 και ίδρυσε την Κροατική Αυγή.

Ο τέταρτος υποψήφιος είναι ο επί πολλά χρόνια ακτιβιστής για τα δικαιώματα των πολιτών Ιβαν Βίλιμπορ Σίντσιτς.Συμμετέχει στις προεδρικές εκλογές μεταξύ άλλων, επειδή θέλει να επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα της αδυναμίας εξόφλησης χρεών και αποπληρωμής δανείων στο σημερινό σύστημα.

Ο προεδρικός υποψήφιος του «Ζωντανού Τείχους» είναι 25 ετών, πτυχιακός φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Κάρλοβατς Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του ακτιβισμού και πολιτικού έργου ήταν ο διοργανωτής πολλών δράσεων και πρωτοβουλιών κατά των πολιτικών ελίτ. Τον Φεβρουάριο του 2011 ήταν ένας από τους συνδιοργανωτές των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης του HDZ και από το 2012, οργανώνει και συντονίζει το έργο της πολιτικής πρωτοβουλίας που μεγάλωσε σε ένα πολιτικό κόμμα το «Ζωντανό Τείχος», το οποίο αποτρέπει την έξωση πολιτών από τις τράπεζες. Εκτός από την πολιτική δράση ασχολείται με τη βιολογική γεωργία, και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σχεδιάζουν να επισκεφθούν το σύνολο σχεδόν της Κροατίας, προκειμένου να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και να πείσουν τους πολίτες ότι αξίζουν την ψήφο για την προεδρική καρέκλα η οποία διαρκεί για πέντε χρόνια, αξίωμα στο οποίο με βάση το κροατικό Σύνταγμα κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί περισσότερο από δύο φορές διαδοχικά.