Με την πανδημία να θεωρείται ήδη ως η μεγαλύτερη αιτία οικονομικού άγχους σε παγκόσμιο επίπεδο, εκατομμύρια θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί σε όλη την υφήλιο και πολλούς εργαζόμενους γονείς να εγκατέλειψαν την εργασία τους προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους που έμειναν στο σπίτι εξαιτίας του κορονοϊού, είναι δεδομένο πλέον ότι όλοι μας υποφέρουμε ψυχολογικά -άλλωστε σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο από το National Endowment for Financial Education, 4 στους 5 Αμερικανούς πολίτες (ένα ποσοστό 84%) αισθάνεται άγχος για τα οικονομικά του εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Ο Ντίπακ Τσόπρα, ειδικός σε θέματα ευεξίας, καθώς και μέλος του συμβουλίου οικονομικής ευεξίας CNBC Invest in You, δίνει τις δικές του συμβουλές του για να πετύχουμε την ψυχική ηρεμία που αναζητούμε ειδικά εν μέσω πανδημίας.

«Αρχικά, τα άτομα οφείλουν να δίνουν έμφαση στη συνολική ευημερία και όχι μόνο σε επιμέρους τομείς, διαφορετικά οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Για παράδειγμα, πολλά άτομα εστιάζουν αποκλειστικά στην οικονομική τους ευμάρεια. Ωστόσο, η οικονομική υγεία είναι μια έννοια πολύπλευρη και δεν σχετίζεται μόνο με την αύξηση του εισοδήματος», επισημαίνει ο Τσόπρα.

«Σίγουρα θα υπάρχουν σοβαροί και πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ανησυχείτε για τα οικονομικά σας ιδιαίτερα σήμερα σε μια τόσο αβέβαιη περίοδο. Ωστόσο, η οικονομική ευημερία όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή σχετίζονται με τον τρόπο σκέψης και την οπτική από την οποία επιλέγουμε να δούμε τα πράγματα. Δεν έχει να κάνει με το ποσό των χρημάτων που έχετε, έχει να κάνει με το πόσο ασφαλής αισθάνεστε με τα χρήματα που έχετε», εξηγεί στη συνέχεια.

Ιδού οι 5 συμβουλές που δίνει ο Τσόπρα:

  • Μην ξοδεύετε χρήματα που έχετε κοπιάσει για να αποκτήσετε, για να αγοράσετε υλικά αγαθά τα οποία στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζεστε.
  • Αποταμιεύστε το 10% του εισοδήματός σας κάθε μήνα. «Το έκανα από το 1970, όταν ο μηνιαίος μισθός μου ήταν μόλις 202 δολάρια» αποκαλύπτει.
  • Βρείτε έναν εργοδότη που φροντίζει τους υπαλλήλους του και προσφέρει παροχές όπως συνταξιοδότηση και ασφάλιση. Έτσι, θα νιώθετε λιγότερη οικονομική ανασφάλεια.
  • Συνεργαστείτε με άτομα που σας ταιριάζουν και σας εμπνέουν. Διαφορετικά, δεν θα επιτύχετε σε αυτό που κάνετε.
  • Και φυσικά, μην αγνοείτε το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματά σας. «Εάν έχετε ένα υγιές σώμα, εάν έχετε ισχυρές συναισθηματικά σχέσεις και κυρίως εάν είστε ξεκούραστοι, να είστε σίγουροι πως οικονομικές αποφάσεις που θα χρειαστεί να λάβετε θα είναι οι σωστές».