Οι ευάλωτες δομές, όπως τα γηροκομεία, είναι και οι πιο επικίνδυνες για εξάπλωση του κορονοϊού, όπως αποδεικνύεται από πλήθος περιπτώσεων. Άλλα δύο παραδείγματα ήρθαν σήμερα (14/01) από την «καρδιά» της Ευρώπης, με τις Αρχές να μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού.

Συγκεκριμένα, έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ένας οίκος ευγηρίας στη νοτιοδυτική Γαλλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, καθώς τα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν «με τρομακτική ταχύτητα» μεταξύ των ηλικιωμένων τροφίμων και του προσωπικού του, μέσα σε λίγες ημέρες: από τους 86 ηλικιωμένους που διαμένουν εκεί, οι 83 έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Πριν από τρεις εβδομάδες, το γηροκομείο του Σεκοντινί δεν είχε κανένα κρούσμα. Εμφανίστηκαν «μερικά» κρούσματα πριν από 15 ημέρες και στη συνέχεια οι αριθμοί εκτινάχθηκαν. Από τους 70 εργαζομένους, οι περισσότεροι έχουν προσβληθεί, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Ζανί Περονέ. Μέσα σε τρεις ημέρες πέθαναν τρεις άνθρωποι, όλοι τους ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά έχει ασθενήσει το 70% των ενοίκων και των υπαλλήλων του γηροκομείου. Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε απομόνωση και οι εργαζόμενοι σε καραντίνα στα σπίτια του. Όμως, ο Περονέ εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση θα γίνει «ιδιαίτερα περίπλοκη» αν ασθενήσουν και άλλοι υπάλληλοι, αφού οι λιγοστοί που δεν έχουν προσβληθεί ακόμη εργάζονται κάνουν εναλλάξ 12ωρες βάρδιες και δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τους γέροντες.

«Κάνουμε έκκληση σε όσους είναι πρόθυμοι, νοσηλευτικό προσωπικό και μη, να έρθουν για να μας ενισχύσουν» ανέφερε. Σύμφωνα με τον δήμο, χρειάζονται τουλάχιστον 20 άτομα επιπλέον για να συνεχίσει να λειτουργεί το ίδρυμα.

Ο δήμαρχος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει πού οφείλεται η «τρομακτική αύξηση» των κρουσμάτων και εκτίμησε ότι μάλλον οφείλεται σε συνδυασμό πραγμάτων, όπως για παράδειγμα στις διακοπές που πήγαν κάποιοι υπάλληλοι κατά την περίοδο των εορτών και στην επιστροφή ορισμένων τροφίμων από νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκαν για άλλες παθήσεις.

Επίσης, τρεις στους τέσσερις ηλικιωμένους (75%) που διαμένουν σε έναν οίκο ευγηρίας και το μισό προσωπικό του ιδρύματος έχουν μολυνθεί με τη βρετανική παραλλαγή του ιού, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές του καντονιού Τιτσίνο.

Στο ιταλόφωνο καντόνι καταγράφηκαν αλλεπάλληλες μολύνσεις και επαναμολύνσεις το τελευταίο διάστημα. Οι Υγειονομικές Αρχές προχώρησαν σε γενετικές αναλύσεις του κορονοϊού και επιβεβαίωσαν ότι η βρετανική παραλλαγή κυκλοφορεί στην Ελβετία.

Στην ανακοίνωσή της που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τοπική κυβέρνηση επισημαίνει ότι «παρά τα προστατευτικά μέτρα» μολύνθηκαν σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας και τα τρία τέταρτα των ηλικιωμένων τροφίμων. Στο γηροκομείο αυτό απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις. Δεν διευκρινίστηκε ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, ούτε αν κάποιοι από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Η Ελβετία έχει καταγράψει δεκάδες κρούσματα της ιδιαίτερα μολυσματικής βρετανικής παραλλαγής, ακόμη και στην ορεινή πόλη Βένγκεν. Εκεί, πιστεύεται ότι ένας μεμονωμένος Βρετανός τουρίστας έφερε τον μεταλλαγμένο ιό στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αλπικού Σκι.

Την Τετάρτη οι ελβετικές Αρχές ανακοίνωσαν την επιβολή μιας σειράς νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η βρετανική και άλλες παραλλαγές του νέου κορονοϊού μπορεί να εξαπλωθούν ταχύτατα και να θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα υγείας.