Πρόταση μομφής κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας υπέβαλε η αντιπολίτευση την Παρασκευή (18/12), σχετικά με τη διαμάχη της χώρας με τη Βουλγαρία. Στην κίνηση αυτή κατά του Νίκολα Ντιμιτρόφ, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.

Ο βουλευτής Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι ο Ντιμιτρόφ πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, επειδή -όπως είπε- αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για να επεξηγήσει τις κυβερνητικές πολιτικές σχετικά με τη διαμάχη της χώρας με τους γείτονες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μιλοσόσκι είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έπρεπε να είχε αποπέμψει ο ίδιος τον Νίκολα Ντιμιτρόφ μέχρι τώρα, αλλά και ότι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. εάν είχε την αίσθηση ευθύνης. Ο σκοπός της πρότασης δυσπιστίας, πρόσθεσε, «είναι να αποφευχθούν περαιτέρω επιβλαβείς αποφάσεις για τη χώρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από τον Ντιμιτρόφ».

Η πρόταση δυσπιστίας του VMRO-DPMNE κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Βουλής που θα ορίσει ο πρόεδρος του Σώματος.

Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία στη Βουλή, έστω και ισχνή (62 βουλευτές, σε σύνολο 120 που αριθμεί το νομοθετικό Σώμα της Βόρειας Μακεδονίας), η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε το VMRO-DPMNE κατά του Ντιμιτρόφ δεν πρόκειται έχει καμία τύχη και σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτικών, το αντιπολιτευόμενο κόμμα προέβη σε μία τέτοια κίνηση για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο.

Η διαμάχη μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας σχετίζεται με την άρνηση της Σόφιας να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών με τα Σκόπια.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει εντός του Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.