Η ιρακινή κυβέρνηση θα δώσει όπλα σε όλους του πολίτες που θα δηλώσουν εθελοντές για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι.

Η κυβέρνηση «δημιούργησε μια μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να εποπτεύσει (…) την υπηρεσία εθελοντών και (…) τον εξοπλισμό» των εθελοντών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μετά την πτώση ολόκληρης της επαρχίας Νινευή στα χέρια των ανταρτών.

Η κυβέρνηση «χαιρετίζει την επιθυμία των πολιτών και μελών των φυλών να δηλώσουν εθελοντές και να πάρουν τα όπλα (…) για να υπερασπιστούν την πατρίδα και να νικήσουν την τρομοκρατία», συνέχισε ο Μάλικι.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της κυβέρνησής του «να αναδιαρθρώσει και να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις ασφαλείας και να επανακαταρτίσει τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης», καλώντας το κοινοβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, το κοινοβούλιο έχει λάβει κοινό αίτημα του πρωθυπουργού και της προεδρίας να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Το σύνταγμα του Ιράκ προβλέπει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των βουλευτών έπειτα «από κοινό αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού».

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι το κοινοβούλιο θα συνέλθει την Πέμπτη για να συζητήσει το αίτημα.

Στο μεταξύ μια ομάδα τούρκων οδηγών φορτηγών που κρατούνται από τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στη Μοσούλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή, πιστεύεται ότι είναι καλά στην υγεία τους και θα απελευθερωθούν σύντομα, όπως ανακοίνωσε ένας τούρκος αξιωματούχος.

«Οι οδηγοί αυτοί μετέφεραν καύσιμα σε έναν σταθμό αποθήκευσης και διανομής. Όταν έφτασαν (στη Μοσούλη), αντάρτες του ΙΚΙΛ ήταν ήδη εκεί», είπε ο αξιωματούχος του Ρόιτερς προσθέτοντας ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είναι σε επαφή με αξιωματούχους από το Ιράκ, την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν και των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

«Κρατούνται (από τους αντάρτες) (…) Εξ όσων γνωρίζουμε είναι καλά. Όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά των καυσίμων ελπίζουμε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι», σημείωσε ο αξιωματούχος.