Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία, έχασαν την ζωή τους από κορονοϊό 528 άνθρωποι και καταγράφηκαν 13.720 κρούσματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 11.217 διαγνωστικά τεστ και το 12,3% ήταν θετικό.

Χθες, τα κρούσματα ήταν 18.887, με 564 νεκρούς. Όπως κάθε σαββατοκύριακο, όμως, ο αριθμός των τεστ ήταν σαφώς μειωμένος. Σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 72 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους, οι ασθενείς αυξήθηκαν κατά 133.

Όπως και χθες, η περιφέρεια με περισσότερα κρούσματα είναι αυτή του Βένετο, με 2.550, ενώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (1.891), η Λομβαρδία (1.562) και το Λάτιο (1.372) με πρωτεύουσα τη Ρώμη.

Αίσθηση, παράλληλα, προκάλεσε η δήλωση του Μάσσιμο Γκάλι, διευθυντή του τομέα λοιμωδών νόσων του νοσοκομείου Σάκο του Μιλάνου, ο οποίος τόνισε ότι «αν το καλοκαίρι είχαν τηρηθεί τα πρέποντα μέτρα ασφαλείας, η χώρα, σήμερα, θα θρηνούσε 20.000 λιγότερους νεκρούς».

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, δήλωσε ότι «το δεύτερο κύμα έχει κάθε άλλο παρά παρέλθει, και τόσο ο Δεκέμβριος, όσο και ο Ιανουάριος, θα είναι δυο τρομακτικοί μήνες, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε αναγκαίες υπηρεσίες, και της ανομοιογένειας του ιταλικού συστήματος υγείας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Κόντε, τέλος, η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε έμαθε το αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ κορονοϊού στο οποίο είχε υποβληθεί, το οποίο είναι θετικό.

Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά και όλοι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποβλήθηκαν αμέσως σε τεστ. Η Λαμορτζέζε και οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης (Λουίτζι Ντι Μάιο και Αλφόνσο Μποναφέντε), οι οποίοι κάθονταν κοντά της, αποφάσισαν να τεθούν σε προληπτική απομόνωση.

Η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε είναι ασυμπτωματική και αποχώρησε πρώτη από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.