Νέα κριτήρια για την υποβολή σε τεστ κορονοϊού τίθενται σε εφαρμογή στη Γερμανία, λόγω της υπερφόρτωσης των εργαστηρίων στη χώρα.

«Όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, τόσο δυσκολότερο θα είναι να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό όλοι όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λαρς Σάαντε και επισήμανε ότι έτσι θα χρειάζονταν περισσότερα από τρία εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα.

«Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο», τόνισε ο κ. Σάαντε, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, και ανακοίνωσε ότι στο εξής η οδηγία προς τους γιατρούς θα είναι να υποβάλλονται σε τεστ όσοι θεωρούνται ευπαθείς και όσοι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, επειδή π.χ. ήρθαν σε επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα ή επειδή εργάζονται σε υγειονομική δομή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, την προηγούμενη εβδομάδα και μόνο διενεργήθηκαν στη Γερμανία τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια τεστ για κορονοϊό.

Αντίθετη άποψη για το θέμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και τόνισε ότι το κρατίδιο θα εξακολουθήσει να προσφέρει την δυνατότητα δωρεάν τεστ σε όλους τους πολίτες – και χωρίς συμπτώματα κορονοϊού. «Δεν σχεδιάζουμε αλλαγή στρατηγικής», τόνισε ο κ. Σέντερ και διευκρίνισε ότι στο κρατίδιό του δεν υπάρχει για την ώρα ζήτημα υπερβολικού φόρτου των εργαστηρίων.

Τον ισχυρισμό του ωστόσο αντέκρουσε η Ένωση των Πιστοποιημένων Ιατρικών Εργαστηρίων, η οποία τόνισε ότι πολλές μονάδες έχουν φθάσει ήδη στα όριά τους, ζητώντας αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση της Βαυαρίας.